Πολιτική|30.04.2020 14:12

Live streaming: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει την Βουλή για την επιστροφή στην κανονικότητα

Newsroom

Στις 11:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοινώνει τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί και λαμβάνει χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

Η έκκληση την οποία κάνω, είναι να σταματήσουμε στη δημόσια αντιπαράθεσή μας, για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους δύο μήνες. Να θυμίσω ότι όταν συζητήθηκαν οι εναλλακτικές, υπήρχε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 μέρες. Καλώς δεν έγινε. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως όφειλε τις διαδικασίες.

Η τελευταία ΠΝΠ θα γίνει σήμερα, με τις διατάξεις που πρέπει να προβλεφθούν μέσα στον μήνα. Θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο. Θα προτείνουμε στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων ως το τέλος Ιουλίου και θα ήθελα να μην έχουμε θερινά τμήματα.

Ηταν ξεκάθαρη επιλογή η λήψη των μέτρων: Προστάτευσε τη ζωή, στήριξε εργαζόμενους, επιχειρήσεις. Σπαταλήσαμε πολλούς πόρους για το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Το πετύχαμε κι από Δευτέρα ξεκινάμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Πριν μπω στην οικονομική συζήτηση θα πω για την επιτυχία, που την πιστώνεται ο ελληνικός λαός. Στις 30/3 είχαμε φτάσει τον μέγιστο αριθμό, 297 σε κλίνες, έχοντας ακόμα πολλαπλάσιες διαθέσιμες κλίνες, που δεν χρειάστηκαν. Χθες βράδυ είχαμε 118. Χιλιάδες ακόμα κλίνες διαθέσιμες, ευχόμαστε να μην χρειαστούν ποτέ.

Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στο μέγιστο διασωληνωμένων, 93 για την ακρίβεια. Κι εκείνη τη μέρα είχαμε διαθέσιμες κλίνες.

Εχει μειωθεί και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα έχουμε 41, είπε κι εξήρε την δουλειά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τονίζοντας ότι πολλοί διασωληνωμένοι βγήκαν νικητές.

Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, όμως πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο, όχι όπως άλλες χώρες που δαπάνησαν πολλά και δεν είχαν αποτελέσματα.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Κρίση πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπου κι αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες. Δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό και η ίδια η πηγή της, παραμένει αόρατη. Δεν έχει κανέναν υπεύθυνο να κληθεί να λογοδοτήσει».

Τα μέτρα που πήραμε...

Μέχρι τώρα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. περίπου το 10% του ΑΕΠ, με ευρωπαϊκούς πόρους θα φτάσει τα 24 δισ. με στόχο την ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων. Κύριο μέλημά μας η προστασία της εργασίας.

Πρώτη η Ελλάδα επέλεξε την οριζόντια απαγόρευση απολύσεων. Ανακουφίζει περισσότερο τους πιο αδύνατους. Ηδη, οι εργαζόμενοι πριμοδοτούνται με 800€ και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται πλήρως από το κράτος, έχουν μείωση ενοικίου 40% και απαλλαγή εισφορών στο δημόσιο.

10 εκατ. ευρώ προς την ρευστότητα. Εργαλεία; Η επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγύησης, επιδότηση για τα δάνεια. Εχω ενημέρωση ότι 15.000 μικρομεσαίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 1.200 ήδη αίτηση κεφάλαια κίνησης ύψους 200 εκατ. από τα δάνεια.

Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ.

Το α' 4μηνο ο ρυθμός απορρόφησης ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από τα προηγούμενα 4μηνα.

Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς. Από τον Ιούλιο του 2019 έφτασε στο 34% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Πρόσθετη ανάσα η 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών. Την ίδια ώρα το κράτος κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 30.000 για ενίσχυση. Οσες επιχειρήσεις τέλος έκλεισαν, απαλλάχθηκαν από δημοτικά τέλη.

Επίθεση στην αντιπολίτευση...

Το λεφτόδεντρο στέρεψε το 2015. Οσο κι αν το ποτίσετε δεν θα βγάλει καρπούς, είπε και πρόσθεσε: Για το περίφημο μαξιλάρι, δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Ετσι το ονόμασε είπε η προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα μένουν «παγωμένα» ως ενέχυρο της αξιοπιστίας την οποία η χώρα για χρόνια δεν κατείχε. Αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε, μας ζητούν να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης.

Το κράτος κατάφερε παρά το πλήγμα να χρηματοδοτήσει την υγεία και εισοδήματα, απασχόληση, επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Η χώρα κινείται χωρίς το βάρος πλεονασμάτων. Η αγορά, αγοράζει για πρώτη φορά μετά από καιρό τα ομόλογα της χώρας. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να δανειζόμαστε με ευνοΐκούς όρους. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης».

Στην αρχή ήταν το στοίχημα η δημόσια υγεία και τώρα είναι να επιστρέψει δυνατή η αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιδότηση μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση των εργαζόμενων. Το ίδιο και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
  2. Οσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακας υποστήριξη και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Είναι επιβεβλημένο. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE. Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.
  3. Κανείς Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  4. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ) 
  5. Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο τον τζίρο τους.

Ερχεται και σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό. Στόχος είναι να μειώσουμε το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος, όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να αναπληρωθεί πλήρως.

Παρακολουθείστε ζωντανά την συζήτηση από το κανάλι της Βουλής

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςολομέλειαάρση μέτρων