Πολιτική|26.10.2018 12:45

Ποτάμι για Προσφυγικό: Γκρίζα σημεία και κακοδιαχείριση

Κατερίνα Τζαβάρα

«Γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που αποκωδικοποιούνται σε εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων έως και 45 φορές στους ίδιους ανθρώπους καθώς και αναθέσεις χωρίς δημόσιες προκηρύξεις, καταγγέλλει το Ποτάμι.

Οι εταιρίες σίτισης βρίσκονται στο κέντρο του πλέον μελανού σημείου, σύμφωνα τουλάχιστον με την αξιολόγηση από το Ποτάμι, του υλικού που φθάνει στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το Ποτάμι που επανειλημμένα έχει μιλήσει για «προχειρότητα και τελικά κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό» επανέρχεται τώρα επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις των υπουργείων σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει, «αντί να αμβλύνουν τις ανησυχίες, τις ενισχύουν».

Σύμφωνα με όλα καταγγέλλονται «τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ». Όπως αναφέρεται, ενδεικτικά για «τα hot spots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρίες!». Επίσης στην Αττική έχουν συναφθεί συμβάσεις σίτισης συνολικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβάσεων σίτισης δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν.

Όσον αφορά στις δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ, έως σήμερα φαίνεται πως έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση. Καταγγέλλεται επίσης ότι για τις δομές φιλοξενίας στην βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα κ.λ.π.) δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της Βέροιας όπου «από τις 328 συμβάσεις – ύψους 8.5 εκατομμυρίων - μόνο οι 41 έγιναν με δημόσιο διαγωνισμό».

πρόσφυγεςΣταύρος ΘεοδωράκηςΠοτάμιπροσφυγικό