Οσμάν Καβαλά στο Εθνος: Μήνυμα δημοκρατίας μέσα από τις τουρκικές φυλακές
Γιώργος ΣκαφιδάςΉταν Νοέμβριος του 2017 όταν ο Οσμάν Καβαλά -ο επιφανής Τούρκος επιχειρηματίας με την αξιοσημείωτη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και τις ελληνικές ρίζες- συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος ως πραξικοπηματίας, με την κατηγορούσα Αρχή τότε να του χρεώνει τόσο την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 όσο και το κίνημα διαμαρτυρίας του Γκεζί του 2013.
Εκτοτε, εκείνος βρίσκεται προφυλακισμένος. Οταν μάλιστα απελευθερώθηκε πρόσφατα, στα τέλη Φεβρουαρίου, απαλλαγμένος από την κατηγορία του Γκεζί, οι Αρχές έσπευσαν να τον συλλάβουν εκ νέου, αναμασώντας ουσιαστικά τις ίδιες κατηγορίες, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο στο κατηγορητήριό του έχει προστεθεί και μια νέα κατηγορία: εκείνη της κατασκοπίας. Ο 63χρονος «μίλησε» στο Εθνος της Κυριακής μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας όπου κρατείται, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα υπέρ της δημοκρατίας και του δικαίου, ενώ παράλληλα έστειλε χαιρετισμούς και στους φίλους του στην Ελλάδα.
Εχετε καταγγείλει «οργανωμένες προσπάθειες» με στόχο να παραταθεί χρονικά το διάστημα της φυλάκισής σας.
Το γεγονός ότι έχω συλληφθεί με τρεις διαφορετικές κατηγορίες, τη μία μετά την άλλη -αν και αθωώθηκα για τη μία εξ αυτών- δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο τυπικής λειτουργίας του δικαστικού σώματος. Αντιθέτως, φανερώνει μια κάποια μορφή συντονισμού μεταξύ των εισαγγελέων που εκδίδουν αυτά τα εντάλματα σύλληψης. Νομίζω ότι τα εξωδικαστικά πολιτικά μηνύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της κράτησής μου. Ενα «παράλληλο» σύστημα διώξεων παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την αξιοποίηση παράνομων συλλήψεων και η λειτουργία αυτού του συστήματος καθορίζεται από πολιτικές στάσεις. Αυτή η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή «νόμου ενάντια στον εχθρό» (enemy law) και δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως τους λόγους για τους οποίους εγώ αντιμετωπίζομαι σαν εχθρός. Αυτό ίσως να οφείλεται στις προσπάθειές μου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή στις σχέσεις μου με δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς.
Επειτα από 31 μήνες στη φυλακή διατηρείτε ακόμη την πίστη σας στους τουρκικούς θεσμούς;
Θα ήταν ανακριβές να υποστηρίξει κανείς ότι συνολικά ολόκληρο το δικαστικό σώμα της Τουρκίας τελεί υπό πολιτική επιρροή. Ακόμη και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αποφάσεων που λαμβάνονται σε συμφωνία με τις καθολικές αρχές δικαίου, ιδιαίτερα από ανώτατα δικαστήρια όπως είναι το Ακυρωτικό Δικαστήριο και το Συνταγματικό. Ωστόσο, ο βαθμός της πολιτικής επιρροής είναι αρκετά υψηλός μεταξύ των προσφάτως διορισθέντων εισαγγελέων και δικαστών στις χαμηλότερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης (lower courts). Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει τη νομιμότητα των δικαστικών διαδικασιών, αποδυναμώνοντας έτσι και την εμπιστοσύνη προς το δικαστικό σώμα. Δυστυχώς, από τη στιγμή που τα μίντια και τα πανεπιστήμια υπόκεινται σε έλεγχο και η δυνατότητά τους να κάνουν αυτόνομη κριτική περιορίζεται, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση απέναντι στη διάβρωση των κανόνων εντός του δικαστικού σώματος. Δυστυχώς και πάλι, υπό το νέο καθεστώς (σ.σ.: προεδρικό σύστημα), δεν μπορούν ούτε το Κοινοβούλιο ούτε οι κοινοβουλευτικές επιτροπές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα σοβαρά δικαιικά ζητήματα.
Μπορεί η Τουρκία να αλλάξει πορεία;
Για να μπορέσει η Τουρκία να αλλάξει πορεία, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πολιτικό περιβάλλον όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και οι οικουμενικές αρχές δικαίου θα γίνονται όλα τους σεβαστά. Και για να επιτευχθεί αυτό, είναι ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, με τη συμμετοχή όλων εκείνων που πιστεύουν σε αυτές τις αξίες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις.
Πώς σχολιάζετε τα μηνύματα υποστήριξης που έχετε λάβει;
Τα μηνύματα υποστήριξης που έλαβα από φίλους, από ανθρώπους που γνωρίζω αλλά και από ανθρώπους που δεν έχω συναντήσει ποτέ έχουν αποτελέσει ηθικό στήριγμα για εμένα. Τα υποστηρικτικά μηνύματα που έλαβα από το εξωτερικό είναι επίσης πολύτιμα για εμένα, καθώς φανερώνουν ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην πραγματικότητα μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και την ίδια αίσθηση του ανήκειν. Πιστεύω ότι αυτή η ευαισθησία πρόκειται επίσης να συμβάλει και στον εκδημοκρατισμό της χώρας μου.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς τους Ελληνες μέσα από τη φυλακή;
Ως άνθρωπος που έχει αγωνιστεί για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και που έχει προσπαθήσει για πολλά χρόνια να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των λαών των δύο χωρών, νιώθω βαθιά ικανοποίηση που η εφημερίδα «Εθνος» εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την υπόθεσή μου. Με τιμά, επίσης, το γεγονός ότι μου έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καβάλας, της πόλης από όπου κατάγεται η οικογένειά μου. Είχε πολύ μεγάλη αξία για εμένα το ότι μια αντιπροσωπεία από την Καβάλα βρέθηκε στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσής μου (δίκη Γκεζί). Ανυπομονώ να επισκεφθώ την όμορφη χώρα σας και να συναντηθώ με τους καλούς μου φίλους εκεί, μόλις αυτός ο παραλογισμός λάβει τέλος. Ελπίζω η ανθρωπότητα να αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊού και οι χώρες μας να κινηθούν προς ένα ισότιμο και ελεύθερο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Στέλνω τους χαιρετισμούς μου μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας προς όλους τους φίλους στην Ελλάδα.
- «Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
- Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
- Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
- Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media