Πολιτική|19.05.2020 12:43

Ταουάκουλ Κάρμαν: Μια «φίλη» της Τουρκίας σε θέση κορυφαίου «επόπτη» στο Facebook

Γιώργος Σκαφιδάς

Αρχές Μαρτίου του 2020, 8 Μαρτίου για την ακρίβεια, με την «πολιορκία» του Έβρου ακόμη να συνεχίζεται, η Ταουάκουλ Κάρμαν ανεβαίνει στο βήμα εκδήλωσης που διοργανώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας (T.C. İletişim Başkanlığı) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Αυτό που κάνουν (σ.σ. οι Έλληνες) αποτελεί μεγάλο έγκλημα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα (…) Δεν πρέπει να κλείνουν τις πύλες των συνόρων για να σταματήσουν τους αιτούντες άσυλο. Εάν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να σταματήσουν τον δικτάτορα, εν προκειμένω τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που έκανε τους ανθρώπους πρόσφυγες (…) Η μόνη λύση είναι να σταματήσουν τον Άσαντ», θα διακήρυττε η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Κάρμαν, χωρίς βέβαια να παραλείψει παράλληλα - στον αντίποδα - να πλέξει και το εγκώμιο της Τουρκίας για την «υποδειγματική» προσφορά της προσφυγικό, μια προσφορά που «θα μνημονεύεται» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Όσοι παρακολουθούν παλαιόθεν την πορεία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστριας από τη Υεμένη δεν πέφτουν από τα σύννεφα. Η Ταουάκουλ Κάρμαν καλούσε, άλλωστε, την Τουρκία ήδη από το καλοκαίρι του 2012, μέσα από συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις της, να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να ανατρέψει τον Άσαντ. «Περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει ακόμη περισσότερα», δήλωνε η ίδια τον Ιούλιο του 2012 μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναγνωρίζοντας και καλωσορίζοντας παράλληλα τον «σημαντικό ρόλο» που είχε διαδραματίσει η Άγκυρα υπέρ των «επαναστάσεων» στη Συρία καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της καλούμενης Αραβικής Άνοιξης.

T

Διόλου τυχαία, την ίδια χρονιά (2012) η Κάρμαν θα έπαιρνε και την τουρκική υπηκοότητα, με τον Τούρκο τότε υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να της παραδίδει μάλιστα την τουρκική της ταυτότητα μπροστά στις κάμερες και εκείνη να τον ευχαριστεί υποστηρίζοντας ότι «η τουρκική υπηκοότητα είναι περισσότερο πολύτιμη και από το βραβείο Νόμπελ».

«Η Τουρκία παίρνει θέσει στο πλευρό των λαών, όχι των δικτατόρων», θα διεμήνυε η ίδια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, από το βήμα εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Muş Alparslan στα βάθη της Ανατολίας, πλέκοντας το εγκώμιο μιας χώρας που αποτελεί πλέον επί της ουσίας το νέο σπίτι της. Το ίδρυμα Tawakkol Karman Foundation που ίδρυσε η Ταουάκουλ Κάρμαν έχει ως έδρα του την Κωνσταντινούπολη, όπως άλλωστε και το τηλεοπτικό κανάλι Belqees TV που η ίδια ίδρυσε το 2014 με λεφτά του Κατάρ…  

Θέση στo εποπτικό συμβούλιο του Facebook 

Αρχής γενομένης από τις 6 Μαΐου του 2020 ωστόσο, η 41χρονη Ταουάκουλ Κάρμαν κατέχει και μια νέα εξέχουσα θέση ως ένα από τα πρώτα 20 μέλη του νέου εποπτικού οργάνου του Facebook (Oversight Board). Ο λόγος για ένα εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από φερόμενους ως ανεξάρτητους, αμερόληπτους και απροκατάληπτους ειδικούς, το οποίο θα καλείται να λειτουργεί περίπου σαν μεγάλος λογοκριτής αποφασίζοντας σε ειδικές περιπτώσεις για το τι θα μπορεί να δημοσιεύεται στα Facebook και Instagram και τι όχι. «Το Oversight Board δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το Facebook να απαντήσει σε κάποιες από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις γύρω από την ελευθερία της έκφρασης online: τι να κατεβάσουμε, τι να αφήσουμε δημοσιευμένο, και γιατί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του το εν λόγω εποπτικού συμβουλίου.

Μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου βρίσκεται ωστόσο ήδη στα κεραμίδια αμφισβητώντας ανοιχτά την αμεροληψία μελών όπως είναι συγκεκριμένα η Ταουάκουλ Κάρμαν, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η 41χρονη είναι προς το παρόν και η μοναδική εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου στο συγκεκριμένο εποπτικό συμβούλιο.

Η Ταουάκουλ Κάρμαν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011, γράφοντας τότε ιστορία ως η πρώτη στα χρονικά γυναίκα από την Αραβία που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Η 41χρονη από την Υεμένη ξεχωρίζει, ωστόσο, παλαιόθεν και για άλλους… περισσότερο αμφιλεγόμενους λόγους: ως πρώην (έως και το 2018) μέλος του κόμματος Al-Islah που αποτελούσε και το παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Υεμένη, ενός κόμματος στην κεφαλή του οποίου είχε βρεθεί μεταξύ άλλων και ο – «τρομοκράτης» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και άλλοτε «συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν» – Αμπντούλ Μαζίντ αλ-Ζιντάνι. Η Κάρμαν έχει, παράλληλα, εμφανιστεί και στο πλευρό άλλων «σκληροπυρηνικών» Αδελφών Μουσουλμάνων όπως για παράδειγμα του εγκατεστημένου στο Κατάρ «πνευματικού ηγέτη» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αντισημίτη Γιουσούφ αλ Καραντάουι...

ΤουρκίαΜουσουλμανική ΑδελφότηταΈβροςπροσφυγικόFacebookΤαουάκουλ Κάρμαν