Πολιτική|20.05.2020 20:45

Επιχειρήσεις: Επέκταση αναστολής συμβάσεων - Αναστολή πληρωμής οφειλών

Newsroom

Μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 20/5 το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού με φόντο την κρίση του κορονοϊού, τη σκυτάλη πήραν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι ανέλυσαν τις εξειδικεύσεις των μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για τέσσερις πυλώνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, στους οποίους θα βασιστεί η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας:

  1. Συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης
  2. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  3. Λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων
  4. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια μεταφορών, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά. Όσον αφορά στα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ενισχύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια» και υποστηρίζεται το σύνολο των «κόκκινων» δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία.

Αναλυτικά, οι 15 παρεμβάσεις

Οι 15 στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανακοίνωσε ο υπουργός, έχουν ως εξής:

  1. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  2. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
  3. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
  4. Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  5. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
  6. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
  7. Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
  8. Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.
  9. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.
  10. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  11. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  12. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  13. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
  14. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
  15. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου: Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία επιχείρηση να μην μείνει πίσω

Χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ενεργοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως δήλωσε την Τετάρτη 20/5 ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, στην κοινή συνέντευξη με τους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό:

  • Έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω το οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επανεκκίνησε σήμερα με αυξημένο προϋπολογισμό και από τις 12 το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα υποβλήθηκαν 40.000 νέες αιτήσεις για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια.
  • Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 διασ. ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης το συγκεκριμένο εργαλείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε 50 μέρες σε συνεργασία με την ΕΕ ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν 7-12 μήνες.
  • Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ.

Εξάλλου μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα. Όπως είπε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εγκριθούν οι Φάκελοι όλων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Από το Μάρτιο έχουν εγκριθεί 4 έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πράγματι μετακύληση της ρευστότητας προς την αγορά το υπουργείο δημιουργεί παρατηρητήριο ρευστότητας για να παρακολουθεί την πορεία των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργίαδης προέτρεψε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να μην εξαντλούν την αυστηρότητας τους στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για την διαμόρφωση πλαισίου μικροπιστώσεων ώστε με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και επιχειρήσεις που πιθανώς να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά το 2020 αλλά όπως τα καταφέραμε στην υγειονομική φάση της κρίσης το ίδιο θα καπνού με και στην οικονομική φάση.

Εντός της εβδομάδας δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, υπέγραψε την Τετάρτη 20/5 ο κ. Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

«Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
  • για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

«Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

ΚορονοϊόςΆδωνις ΓεωργιάδηςΧρήστος Σταϊκούραςεπιχειρήσεις