Γιατί ανοίγουν για έναν μήνα τα δημοτικά - Οι οδηγίες για μαθητές και βιβλία
NewsroomΗ συζήτηση για το αν πράττει ορθά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ανοίξει όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα κοπάσει το επόμενο διάστημα και προϊόντος του χρόνου θα αποδειχθεί αν η τόσο το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων, όσο και η ηγεσία του υπ. Παιδείας κέρδισαν το «στοίχημα». Ωστόσο, η ανησυχία σε γονείς κι εκπαιδευτικούς είναι έκδηλη και θα συνεχίσουν να ακούγονται οι πολλές φωνές που εναντιώνονται σ' αυτό το εγχείρημα.
«Εχω ζητήσει στο υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους» τόνισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως κι επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.
Σε σχέση με όσα ακούγονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα φέτος τα σχολεία, η κυρία Κεραμέως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αυτό, αλλά οπωσδήποτε εάν αυτό συμβεί τελικά, δεν θα είναι νωρίτερα από την 1η του Σεπτέμβρη.
Ζαχαράκη: Κρατήστε τα βιβλία για του χρόνου
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για το θέμα είπε ότι η απόφαση πάρθηκε ως επί το πλείστον με γνώμονα τις ανάγκες της Α' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού, καθώς «για την Α' Δημοτικού είναι σημαντικό να πιάσει το κομμάτι της γραφής και για την ΣΤ' Δημοτικού έχει το σημαντικό της μετάβασης στο Γυμνάσιο». Ξεκαθάρισε δε, ότι η διδακτέα ύλη που δεν θα καλυφθεί φέτος θα παραδοθεί στους μαθητές από τον Σεπτέμβρη, στις αρχές του οποίου οριοθετείται το άνοιγμα των σχολείων και ζήτησε από τους μαθητές «να κρατήσουν τα φετινά βιβλία».
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε «πολύτιμες» τις ώρες που θα περάσουν τα παιδιά του δημοτικού με τους δασκάλους και τις δασκάλες μέχρι τις 26 Ιουνίου, οπότε και θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κα Ζαχαράκη έκανε λόγο για «βίαιη αλλαγή από τη ρουτίνα» των παιδιών των δημοτικών σχολείων με το ξαφνικό λουκέτο, λόγω κορονοϊού προσθέτοντας ότι «με σημαντικές δυσκολίες καταφέραμε να συνεχίσουμε το μαθησιακό κομμάτι με την τηλεκπαίδευση, αρκετά παιδιά όμως δεν το κατάφεραν και είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει αυτά τα παιδιά».
Όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό η υφυπουργός σημείωσε ότι «τα παιδιά θα επαναλάβουν και θα εμπεδώσουν κανόνες όπως πώς να καθαρίζουν τα χέρια τους. Προφανώς τα μικρότερα παιδιά έχουν μάθει να λειτουργούν ως ομάδα. Οι ειδικοί επιστήμονες μας επισήμαναν την έννοια της ομάδας που δεν συγχρωτίζεται με άλλες ομάδες. Γι' αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου. Στα μεγαλύτερα παιδιά η τήρηση των κανόνων υγιεινής τηρείται μέσα στο σχολείο».
Αναφορικά με την προσέλευση των μαθητών «στα Γυμνάσια πάνω από 65% παρακολουθεί μαθήματα» εκ του σύνεγγυς και «λίγο κάτω από 50%» στις τάξεις της Α' και Β' Λυκείου». «Έστω και λίγα παιδιά να πάνε στο σχολείο για λύσουν απορία που δεν μπορούσαν λόγω τηλεκπαίδευσης είναι θέμα ισότητας ευκαιριών» εξήγησε η κυρία Ζαχαράκη.
Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές
Την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, θα ανοίξουν ξανά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου. Η χρονιά θα παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη θα είναι 15 και η χρήση της μάσκας προαιρετική. Παράλληλα, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, έτσι και οι μικροί μαθητές θα πρέπει να κρατήσουν τα βιβλία τους και για την επόμενη χρονιά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει νωρίτερα, αλλά όχι πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, νωρίτερα σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Παράταση σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου
Η τρέχουσα σχολική χρονιά για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα συνεχιστεί από την 1η Ιουνίου στις σχολικές αίθουσες και θα λήξει στις 26 Ιουνίου, αντί στις 15 Ιουνίου που ήταν ορισμένη πριν από τα νέα δεδομένα λόγω κορονοϊού.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, για εκείνους η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
Έως 15 μαθητές ανά τάξη και τήρηση αποστάσεων
Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
Σχολαστικός καθαρισμός, διαφορετικά διαλείμματα και προαιρετική χρήση μάσκας
Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Όπως ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των συντακτών η κ. Κεραμέως, έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.
Επίσης, ο αερισμός των αιθουσών θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Για τη μείωση του συγχρωτισμού θα γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μάθημα της... δεύτερης πρώτης ημέρας στο σχολείο
Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μικροί μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της... υγιεινής. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία και άδειες ειδικού σκοπού
Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, θα υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας στην χθεσινή ενημέρωση, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.
Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα
Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα, όπως εξήγησε η υπουργός μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Σκάι.
Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία
Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.
Αναμένονται άμεσα να δοθούν στη δημοσιότητα και οι ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής, καθώς χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε για αυτόν τον λόγο η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του