Μητσοτάκης: Να γίνει η κρίση ευκαιρία για να μεταμορφωθεί η χώρα
Σπύρος ΜουρελάτοςΗ προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει το στοίχηµα της οικονοµίας µετά την επιτυχηµένη απόκρουση του πρώτου κύµατος της πανδηµίας του κορονοϊού βρίσκει τον πρωθυπουργό να επισηµαίνει συχνά - πυκνά σε τακτικούς συνοµιλητές του ότι η παρούσα κρίση, υποβοηθούµενη και από τη γενναία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δηµιουργήσει το Ταµείο Ανάκαµψης και να το προικοδοτήσει µε κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ, µπορεί να µετατραπεί σε µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να µεταµορφωθεί η χώρα, όπως σηµείωσε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του στην προ ηµερών συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.
Ολο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε ανοιχτή γραµµή µε τη θεσµική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήτοι την πρόεδρο της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και µε τους πλέον καθοριστικούς παίκτες των «27», όπως είναι η Γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός οµόλογός του Πέδρο Σάντσεθ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, συζητήσεις που αποτέλεσαν έναν από τους καταλύτες της σχετικά έγκαιρης επέµβασης της - κατά τα άλλα αργής σε τέτοιες περιστάσεις - Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίµου δεν έκρυβε τα προηγούµενα 24ωρα την ικανοποίησή του για την ευόδωση της πρωτοβουλίας Μέρκελ - Μακρόν για το ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης, καθώς η βασική θέση της Αθήνας, που τασσόταν υπέρ των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων, έστω και µε ευνοϊκούς όρους, ικανοποιήθηκε.
Μάλιστα, τα 32 δισ. ευρώ που αναµένει η χώρα µας από το αποκαλούµενο «Σχέδιο Μάρσαλ» δεν είναι οι µόνοι πόροι που θα εισρεύσουν τους επόµενους µήνες στη χώρα µας ως µέρος της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας.
Συγκεκριµένα, η Ελλάδα αναµένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραµµα SURE, που αφορά στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσµης απασχόλησης, περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό Ταµείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, και περί τα 4 δισ. ευρώ ως δυνατότητα χρηµατοδότησης µε ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιµότητα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας, προκειµένου να υλοποιηθούν άµεσες και έµµεσες δαπάνες σχετιζόµενες µε την υγειονοµική κρίση.
Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση του ταµείου rescEU κατά 2 δισ. ευρώ συνολικά για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Κοµισιόν πρότεινε ένα νέο, φιλόδοξο και αυτόνοµο πρόγραµµα για την Υγεία την περίοδο 2021-27, το πρόγραµµα EU4Health, συνολικού προϋπολογισµού 9,4 δισ. ευρώ. Εάν µάλιστα, τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε όλα αυτά προστεθούν η ένταξή µας στο QE, που αναµένεται να τροφοδοτήσει την ελληνική οικονοµία µε περίπου 12 δισ. ευρώ ρευστότητα, αλλά και το waiver, που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα για το τραπεζικό σύστηµα, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι η Αθήνα διαθέτει µια σηµαντική δεξαµενή πόρων προκειµένου να χρηµατοδοτήσει την ταχύτερη δυνατή ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας, πιθανώς και από τους τελευταίους µήνες του τρέχοντος έτους.
Επόµενο σηµαντικό βήµα είναι η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη επικύρωση του πακέτου - µαµούθ από τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ, µε πρώτο κρίσιµο ραντεβού στις 19 Ιουνίου και τη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ηδη, πάντως, ο πρωθυπουργός και η οµάδα των εξ απορρήτων συνεργατών που τον περιβάλλει καθηµερινά στο Μέγαρο Μαξίµου, ήτοι ο γ.γ. Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέλιος Πέτσας, ο σύµβουλος επί των οικονοµικών Αλεξ Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου ∆ηµήτρης Τσιόδρας, δίνουν ξεκάθαρες εντολές στα αρµόδια υπουργεία, προκειµένου το πακέτο, ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ, να αξιοποιηθεί στο έπακρο, κάτι που θα αποκρυσταλλωθεί µε τρόπο ευκρινή στην επόµενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, όταν και θα οριστικοποιηθεί ο ανασχεδιασµός των εξαµηνιαίων στρατηγικών στόχων στο φόντο της πανδηµίας του κορονοϊού.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί εδραία την πεποίθηση ότι το γενναιόδωρο ευρωπαϊκό πακέτο µπορεί να αποτελέσει το έναυσµα για τη συνολική µεταµόρφωση της χώρας και τον εκσυγχρονισµό του αναπτυξιακού της µοντέλου, βασικό προεκλογικό στόχο της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Ταυτόχρονα µε τις έντονες ευρωπαϊκές διεργασίες του τελευταίου τριµήνου, ο πρωθυπουργός έχει εκµυστηρευτεί σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα σε έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του πως παρουσιάζεται µια µεγάλη ευκαιρία να διασυνδεθεί το λεγόµενο recovery plan µε το φιλόδοξο σχέδιο της προσαρµογής του παραγωγικού µοντέλου της χώρας µε τις σύγχρονες ανάγκες. Εξ ου και, όπως είχε προϊδεάσει προ µηνός το «Εθνος της Κυριακής», έχει γίνει µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας και µεσούσης της καραντίνας σειρά τηλεδιασκέψεων µε τη συµµετοχή υπουργικών αλλά και υπηρεσιακών στελεχών.
Απαραίτητες προσαρμογές
Τα εν λόγω στελέχη έχουν επιφορτιστεί µε την ευθύνη της υλοποίησης των απαραίτητων προσαρµογών στο αναπτυξιακό υπόδειγµα της χώρας βάσει των οδηγιών που, κατά πληροφορίες, έχουν ζητηθεί από την αµερικανική εταιρεία συµβούλων McKinsey & Company. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια της χώρας να διεκδικήσει ένα µεγαλύτερο κοµµάτι από µια µικρότερη τουριστική πίτα διεθνώς.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθεί η προ ηµερών συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική πλατφόρµα της γερµανικής «Bild», ενώ οι πληροφορίες επιµένουν πως τις επόµενες εβδοµάδες θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεµβάσεις και σε άλλα επιδραστικά µέσα ενηµέρωσης διεθνώς. Μέγαρο Μαξίµου και οικονοµικό επιτελείο εκτιµούν πως σε περίπτωση που οι απώλειες περιοριστούν από το 70% έως το 50% της περσινής κίνησης, τότε η κυβέρνηση θα µπορεί να αισθάνεται πολύ ικανοποιηµένη.
Ωστόσο, εάν η υστέρηση κυµανθεί στην περιοχή άνω του 70% των τουριστικών επιδόσεων των προηγουµένων ετών, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λήψη νέων οικονοµικών µέτρων ή ακόµη και η επέκταση των υφιστάµενων προστατευτικών παρεµβάσεων
- Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
- Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
- Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
- Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης