Πολιτική|31.05.2020 11:15

Η στρατηγική Τσίπρα: Δεν «κουνάω το δάχτυλο» για εθνικά θέματα και πανδημία

Βούλα Κεχαγιά

Σε ένα σύντομο πηγαδάκι που σχηµάτισαν δηµοσιογράφοι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που εκείνος έβγαινε από το αίθριο του Ζαππείου την προηγούµενη ∆ευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε απαντώντας σε σχετική αναφορά πως γενικώς τα εθνικά θέµατα δεν αποτελούν και το καλύτερο πεδίο για την άσκηση µιας ανέξοδης αντιπολίτευσης. Ηταν εκείνες οι ηµέρες που η κατά την κυβέρνηση τουρκική «κινητικότητα» στον Εβρο δηµιούργησε µείζον θέµα για το κατά πόσο στρατεύµατα της γείτονος εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έδειξε πως εκείνο που προέχει αυτήν τη στιγµή για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η χάραξη µιας εθνικής γραµµής µέσα από τη σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Γενικότερα πάντως το θέµα τού πώς αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστηµα και το εσωτερικό του κόµµατος και αρκετούς εκτός, οι οποίοι δηµοσίως διατυπώνουν ενστάσεις για την ένταση της κριτικής που ασκείται στους κυβερνώντες. Η συζήτηση άνοιξε βεβαίως µε αφορµή την κρίση µε τον κορονοϊό, όπου από επιλογή η ηγεσία του κόµµατος επέλεξε µια ψύχραιµη στάση απέναντι σε µια πανδηµία που προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες και lockdown τουλάχιστον ως προς την υγειονοµική της διάσταση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και δηµοσίως σε αυτό, λέγοντας µάλιστα πως «δέχτηκα κριτική για τους χαµηλούς τόνους στην πανδηµία, διότι αντιπολίτευση κάνεις», για να συµπληρώσει πως «εγώ αυτό αισθάνθηκα ότι ήταν σωστό για τη χώρα και για τον λαό. Οχι να βγαίνω και να κουνάω το δάχτυλο. Μπορεί να µην το έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εγώ ακολουθώ µια άλλη στρατηγική».

Στη λέξη «στρατηγική» της απάντησής του βρίσκεται και η εξήγηση για το µοντέλο της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θεωρούν πως απαιτείται µια εµπεριστατωµένη και τεκµηριωµένη αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και έλλειψη ψυχραιµίας, που πολλές φορές οδηγούν σε αντίθετα από τα αναµενόµενα αποτελέσµατα. Για την Κουµουνδούρου και την ηγεσία της, το «χτίσιµο» ενός υπεύθυνου αντιπολιτευτικού προφίλ για τον ΣΥΡΙΖΑ µακροπρόθεσµα δίνει πολιτικούς πόντους και αναπόφευκτα δηµιουργεί συγκρίσεις σε σχέση µε τη µορφή αντιπολίτευσης που ασκούσε η Ν∆ υπό τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έναν µήνα µετά την εκλογή του στην ηγεσία και έξι µήνες µετά τις κάλπες είχε ζητήσει εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά εξελίσσεται σε παράταξη, είναι ένα κόµµα που ωρίµασε πολιτικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των 4,5 ετών και το οποίο δεν θα ακολουθήσει την τυφλή αντιπολιτευτική γραµµή του κ. Μητσοτάκη για να προκαλέσει προσωρινές συσπειρώσεις.

Εξωστρέφεια

Εκείνο που δείχνει να απασχολεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει πειστικές και συγχρόνως αποτελεσµατικές προτάσεις, ότι διαθέτει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα το οποίο έχει ως επίκεντρό του τον εργαζόµενο, τον µικροµεσαίο, τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, τους νέους και τους αγρότες, και όχι µόνο ένα κοµµάτι του πληθυσµού, τους πιο ισχυρούς, στο οποίο, κατά την εκτίµησή του, στρέφεται αποκλειστικά το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίµου.

Εκ παραλλήλου µέληµα του Αλέξη Τσίπρα, όπως τουλάχιστον λέει στους συνοµιλητές του, είναι να γίνει δυναµική επανεκκίνηση των διαδικασιών ανασυγκρότησης και µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, δεδοµένων των ακατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόµµατος (ο σχεδιασµός πριν από την πανδηµία ήταν για το διάστηµα 14 -17 Μαΐου), να προχωρήσει σταδιακά η οµογενοποίηση του χώρου και η ενσωµάτωση της Προοδευτικής Συµµαχίας και των άλλων συνιστωσών.

Ο πρώτος σταθμός

Η διεύρυνση εποµένως, σύµφωνα και µε όσα συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συµβούλιο του σχήµατος που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή, θα συνεχιστεί, µε πρώτο σταθµό τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου. Εκεί, κατόπιν εισήγησης του Πολιτικού Συµβουλίου, θα επικυρωθεί και η ονοµασία του νέου κόµµατος, µε το όνοµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία να προκρίνεται έως σήµερα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η καλύτερη συνταγή για την παρουσίαση του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονοµίας («Μένουµε Ορθιοι ΙΙ») αλλά και για τον µετασχηµατισµό του κόµµατος είναι η εξωστρέφεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το µήνυµα πως το κόµµα του είναι παρόν και έτοιµο να ανταποκριθεί στις συνθήκες µιας βαθιάς ύφεσης πρέπει να φθάσει σε όλη την επικράτεια.

Την προσπάθεια αυτή θα σηκώσουν τόσο ο ίδιος µε περιοδείες όσο και οι τοµεάρχες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας µε εξορµήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» ενηµερωτική καµπάνια µε δράσεις που θα αναλάβουν ο κοµµατικός µηχανισµός και οι νοµαρχιακές επιτροπές. Οι τοµεάρχες µαζί µε τους βουλευτές της περιφέρειας θα πραγµατοποιούν επαφές µε τους τοπικούς φορείς και µε σωµατεία εργαζοµένων, στους οποίους θα «επικοινωνηθούν» και οι προτάσεις για την αντιµετώπιση της βαθιάς ύφεσης στην οποία εισέρχεται η χώρα, µε τις απαραίτητες συγκρίσεις για τις κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία µαζικών εγγραφών στο κόµµα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωµατική αντιπολίτευση αναµένεται να αξιοποιήσει το κλίµα που διαµορφώνεται στην κοινωνία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, οι οποίες εµφανίζουν τους πολίτες να προτάσσουν πλέον τα ζητήµατα της οικονοµίας και της εργασίας στα θέµατα που τους προβληµατίζουν και απασχολούν.

ΚορονοϊόςαντιπολίτευσηΣΥΡΙΖΑ