Πολιτική|05.06.2020 22:41

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι τουρκικές προκλήσεις, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και η σιγή ιχθύος της γείτονος

Newsroom

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ΗΠΑ την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου. «Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ζητούν από την τουρκική πλευρά να σταματήσουν οι προκλήσεις, δεν εισακούονται. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν αυτοσυγκράτηση από την Αθήνα και αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αυτή που προκαλεί. Νομίζω πως θα ήταν καλύτερο να λένε πιο δυνατά ότι η Τουρκία προκαλεί μονίμως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

«Η ελληνική κυβέρνηση σε σχεδόν καθημερινή βάση ενημερώνει για την τουρκική παραβατικότητα και την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Άλλωστε, η τουρκική παραβατικότητα ήταν θέμα συζήτησης στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε παραδώσει έναν φάκελο στον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο περιέχονταν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο. Επίσης, του παρέδωσε και ένα βίντεο με στοιχεία. Ακόμη, είχε προειδοποιήσει ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Μάλιστα έγινε σχετική συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και Αμερικανούς συνομιλητές του που αφορούσαν ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή. Η απάντηση Μητσοτάκη ήταν "καθαρή" και είχε πει ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να μην απαντήσει". Εκείνη την περίοδο ο Μάικ Πομπέο είχε μιλήσει προσωπικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολούθησαν και άλλοι αξιωματούχοι αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε. 

Γραπτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Open TV

Την ίδια ώρα, πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να χαρακτηρίζει προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης. Μάλιστα είχε προηγηθεί γραπτή ερώτηση του Open TV προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αυτή που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Φάννον, και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

«Ορθή και υποβοηθητική» χαρακτήρισε την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, εξέφρασε έκπληξη και προβληματισμό για την απουσία δηλώσεων της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα για το θέμα του Έβρου. Όπως ανέφερε ο ίδιος «η τουρκική πλευρά ίσως καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά με την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι το παραδέχονται και οι ίδιοι στις κουβέντες που κάνουν με ξένους. Επίσης, άλλος ένας λόγος που δεν κάνουν δηλώσεις είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, ενώ τα προβλήματα με τη Λιβύη είναι ακόμα χειρότερα απ' όσα βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να αποφάσισαν να περιμένουν και να πράξουν αργότερα» ανέφερε αρχικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού.

Ακόμη, ο Μιχάλης Ιγνατίου συνέχισε λέγοντας ότι «με προβληματίζει ιδιαίτερα η απουσία μαζικών παραβιάσεων και προκλήσεων. Όλα αυτά ίσως να οφείλονται και στο Ραμαζάνι. Μακάρι να σταματήσουν, αν και δεν το πιστεύω. Επίσης υπάρχει και το θέμα του τουρισμού. Εάν δεν επιστρέψουν στην Τουρκία οι τουρίστες, η οικονομία δεν θα αντέξει. Ελπίζω οι Τούρκοι να καταλάβουν ότι οι προκλήσεις και οι απειλές τους στρέφονται και εναντίον της χώρας τους».

«Τίθεται και ένα ερώτημα. Αυτό έχει να κάνει με το εάν υπάρχει κάποια διαμεσολάβηση με ξένους. Προσωπικά δεν το γνωρίζω, όμως το υποψιάζομαι. Για να γίνει μεσολάβηση και να λάβει το σχετικό μήνυμα ο Ερντογάν, αυτή θα πρέπει να έρθει από πολύ ψηλά. Εάν για παράδειγμα ο επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Μάθιου Πάλμερ δεν υπάρχει καμία ελπίδα, καθώς είναι χαμηλόβαθμο στέλεχος. Χρειάζεται, λοιπόν, κάποιος αξιωματούχος της εμβέλειας του Μάικ Πομπέο που έχει και τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ο κ. Πάλμερ πάρει κάποιες αποφάσεις με Τούρκους ομολόγους του ο Τραμπ μπορεί να τις ανατρέψει. Εάν τις πάρει ο Πομπέο με τον Τσαβούσογλου τότε ο Τραμπ θα τις δεχθεί» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Μέχρι τώρα δεν βλέπω να έχουν γίνει τηλεφωνήματα. Εκτός και αν έχουν γίνει και ανακοινωθούν αργότερα. Καλό θα ήταν να βρεθεί ο τρόπος προσέγγισης με τους Τούρκους αν και κατά το παρελθόν όσες έγιναν δεν τηρήθηκαν (από την τουρκική πλευρά). Χθες Πέμπτη ο κ. Πάλμερ είπε ότι "συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν αυτές εξελιχθούν σε κρίσεις". Η λογική του είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι με βάση τα γεγονότα και την πραγματικότητα εάν επιχειρήθηκε μεσολάβηση αυτή απέτυχε. Και αυτό διότι οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν να απειλούν Ελλάδα και Κύπρο», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

Τουρκίατουρκικές προκλήσειςΈβρος