Στην επέτειο της 7ης Ιουλίου το master plan για την Ανάπτυξη
Σπύρος ΜουρελάτοςΗ επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης μετά το οδυνηρό lockdown, ελέω κορονοϊού, αλλά και η απαιτητική άσκηση της αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου σε τομείς που μπορούν να χαρίσουν στη χώρα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν το κύριο πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, που πρωταγωνίστησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις ζωηρές παρασκηνιακές διεργασίες, τασσόμενος υπέρ γενναίων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών χάριν της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετέχει ενεργά και στις τελικές συνεννοήσεις, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά το πακέτο «Next Generation EU».
Επιδίωξη της Αθήνας είναι η ταχύτερη δυνατή έγκριση του πακέτου, που θα αποφέρει στη χώρα τα επόμενα χρόνια περί τα 32 δισ. ευρώ. Παρά τα όσα σκοπίμως διακινεί τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια αντιπολίτευση περί της σύναψης ενός νέου μνημονίου, που, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδίδονται στην αμηχανία να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο μια ρεαλιστική πρόταση για το αύριο της χώρας, η «απαίτηση» της θεσμικής ηγεσίας της ΕΕ για την κατάθεση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων βρίσκει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εν συνόλω καθ’ όλα έτοιμους.
«Task force»
Βασιζόμενοι στο μοτίβο της έγκαιρης προπαρασκευής, που σημάδεψε την ελληνική στρατηγική καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός και η «task force» γύρω του, ήτοι ο γ.γ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο σύμβουλος επί των Οικονομικών Αλεξ Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχουν εδώ και εβδομάδες εκκινήσει τη διαδικασία... καθαρογραφής των προτεραιοτήτων του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο βασικός κορμός της προεργασίας για την αποτύπωση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων υπό ελληνική ιδιοκτησία έχει ήδη γίνει προ των εκλογών του περασμένου Ιουλίου και πλέον απαιτείται η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες που καθιέρωσε η κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ένα πρώτο περίγραμμα των όσων δρομολογεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια θα οριοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που προετοιμάζεται εν όψει της επετείου του ενός χρόνου από την ευρεία εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2019.
Κύρια στόχευση του πρωθυπουργού είναι να αναλύσει διεξοδικά τουλάχιστον τις κατευθυντήριες γραμμές του master plan για την Ανάπτυξη της επόμενης 10ετίας από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ ο μέσος όρος της χρονικής έκτασης των περιγραφόμενων δράσεων αναμένεται να εφάπτεται χρονικά με το νέο Ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027).
Κεντρικοί πυλώνες της αναβαπτισμένης εκδοχής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αναδεικνύονται η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους αλλά και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η ανθεκτικότητά του κατά την τρέχουσα κρίση επέτρεψε στη χώρα να αποκτήσει ένα συνολικό πολιτικό και οικονομικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων κρατών πανευρωπαϊκά και διεθνώς.
Βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, το εθνικό ενεργειακό σχέδιο έχει ως στόχο για τα επόμενα χρόνια την προσέλκυση επενδύσεων, συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, ικανές, όπως λέγεται, να αλλάξουν άρδην την ενεργειακή εικόνα της χώρας. Επιπλέον, το Just Transition Fund, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη θεμελίωση του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση, τοποθετώντας τη χώρα στην πρωτοπορία της πράσινης οικονομίας. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δίνουν το στίγμα ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτελεί και ένα κίνητρο για εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα, όπως η Microsoft, που σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA στην Αθήνα.
Παρά τη συζήτηση, στην οποία μετέχουν και «γαλάζιοι» πρωτοκλασάτοι, περί της πιθανότητας εκλογικού αιφνιδιασμού, αφ’ ης στιγμής το πολιτικό αφήγημα εμπλουτίστηκε προσφάτως και με τον πακτωλό των δισ. από το ευρωπαϊκό πακέτο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν παγίως στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, όπου, όπως λένε, έκλεισε ερμητικά την πόρτα σε κάθε πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Αντιθέτως, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που τοποθετούνται βάσει του επικρατέστερου σεναρίου μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι οποίες δεν αποκλείεται να εμπεριέχουν και δομικά χαρακτηριστικά, αναμένεται να καθρεφτίζουν τις κύριες επιδιώξεις της νέας εθνικής προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Αξιοποίηση
Ακόμη μία φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι το λεγόμενο «brain gain». Οπως τονίζεται σχετικώς, στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να επιστρέψουν Ελληνες που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί να αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια Ελληνες που διακρίνονται στον τομέα τους εκτός συνόρων, με την Επιτροπή Πισσαρίδη να περιλαμβάνει τέτοια πρόσωπα, όπως ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής στο LSE, ο Δημήτρης Βαγιάνος, επίσης καθηγητής στο LSE, και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Yale. Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός συνομιλεί με Ελληνες του εξωτερικού που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε εταιρείες είτε σε οργανισμούς, όπως ο Αλφρεντ Μπούρλα, Global CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Regeneron, Τζορτζ Γιανκόπουλος και Χρήστος Κυρατσούς, ο υπεύθυνος της Abbot στην Ευρώπη, Κώστας Βάρλας αλλά και οι ευρισκόμενοι στις ΗΠΑ επιστήμονες Γ. Παυλάκης, Ν. Χρηστάκης και Α. Στριγγάρης
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή