Πολιτική|06.06.2020 16:04

Ακάρ: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

Μαρία Ζαχαράκη

Απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, δίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να στείλει ένα νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, προσθέτοντας αυτή τη φορά στις δηλώσεις του ότι όχι μόνο είναι «αποφασισμένοι», όπως αναφέρεται κάθε φορά από την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και «αρκετά ικανοί» πλέον να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Ό,τι χρειάστηκε μέχρι σήμερα να κάνουμε, το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά από την άλλη πλευρά, είμαι υποχρεωμένος να πω και τούτο: Από την άλλη πλευρά, είμαστε αρκετά αποφασισμένοι και απόλυτα ικανοί να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ιερού έθνους μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση.

«Οφείλω επίσης να πω και τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση εναντίον κάποιου. Αυτό που λέμε μόνο είναι ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι οι συναντήσεις, που ανέφερα πριν, αν συνεχιστούν, θα συμβάλλουν κατά πολύ σε αυτό.

Κι από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως Τουρκική Δημοκρατία και ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε. Κι αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτό το πλαίσιο και επίσης θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τον αξιότιμο Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον ομόλογό μας, και αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε όλα αυτά, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Αυτό σε τελευταίο βαθμό και θα μας χαροποιήσει και θα μας ικανοποιήσει», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.  

Κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο

Ακόμη πιο απόλυτος και σκληρός εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου, τονίζοντας την «ισχύ» και τη «βούληση» των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του να προασπιστούν την «εθνική» -όπως την ονομάζει η τουρκική πολιτική ηγεσία- υπόθεση.

«Και στην Κύπρο είναι γνωστό ότι έχουμε την ίδια στάση. Η πολιτική μας είναι γνωστή. Κι εκεί η πολιτική μας είναι πάγια εδώ και χρόνια. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική και ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Επομένως, όλοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης. Κι εκεί ας επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω ειρηνικών μεθόδων, με βάση ό,τι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, μέσω συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Εκεί αποσκοπούν οι προσπάθειές μας».

Επιθυμούμε την ειρηνική οδό με την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πάντως ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι να λυθούν όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσω της «ειρηνικής οδού». «Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο επιθυμούμε να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα, με όλες τις πλευρές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Με βάση αυτό που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η ευγένεια, χωρίς να προκαλούμε κανέναν και χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός ας λύσουμε όλα τα προβλήματα χρησιμοποιώντας ειρηνικές οδούς. Αυτή είναι η βούλησή μας και ο σκοπός μας και γι’ αυτό καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι για αυτό το λόγο γίνονται και οι συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα και την Άγκυρα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πήγαν στην Αθήνα εκπρόσωποί μας δύο φορές μετά τη συμφωνία μας στις συνομιλίες που είχαμε με τον προηγούμενο αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον υπουργό. Συναντηθήκαμε εκεί κι όταν ήρθαν μία φορά και στην Τουρκία, κι εδώ συναντηθήκαμε και μιλήσαμε. Ομοίως, περιμένουμε τους συνομιλητές μας να επισκεφτούν την Άγκυρα», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, απευθύνοντας νέα πρόσκληση για συνέχιση των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών.

ΤουρκίαΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΧουλούσι Ακάρ