Πολιτική | 09.06.2020 18:23

ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Να αναλάβετε την ευθύνη σας για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Newsroom

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτήρισε σήμερα θετική εξέλιξη την Συμφωνία υπογραφής της ΑΟΖ με την Ιταλία, όμως σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά δείχνει τα... δόντια του στην κυβέρνηση, καλώντας την να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές της.

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού, την οποία εν μέρει αποδίδουν στο γεγονός πως η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από την καραντίνα και τους αυστηρούς περιορισμούς χωρίς να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κυβέρνηση έσπευσε να άρει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία θέλοντας να δείξει στους πολίτες πως η χώρα επανήλθε σε συνθήκες κανονικότητας κυρίως για μικροπολιτικούς λόγους και χωρίς να έχει διασφαλιστεί η επιτυχής «έξοδος» των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Με αυτό το σκεπτικό στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν προκλητικό το γεγονός η Πολιτεία να κουνάει για μία ακόμη φορά το δάχτυλο στους πολίτες επικαλούμενη την ατομική ευθύνη αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη της απόφασής της για άρση της καραντίνας λόγω πανδημίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε το στίγμα από το πρωί θυμίζοντας πως το κόμμα του επέμενε πως η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας έπρεπε να γίνει με πολύ σαφείς κανόνες για όλους, καταγγέλλοντας βεβιασμένες κινήσεις και έλλειψη σχεδίου από την κυβερνητική πλευρά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση άνοιξε σύνορα και πτήσεις από το εξωτερικό χωρίς να έχει διασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στα αεροδρόμια προέλευσης, όπως αρχικά δεσμεύονταν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και μαζικών μοριακών τεστ στην Ελλάδα. Επιπλέον, τονίζει πως η κυβέρνηση άνοιξε τις εκκλησίες προτού καν λειτουργήσουν τα καταστήματα υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους ενώ ανακοίνωνε υγειονομικά πρωτόκολλα για καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την ώρα που κάθε πολίτης πιστεύει πως οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. 

Στα αρνητικά των κυβερνητικών επιλογών ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει τη διακοπή της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία εξάπλωσης του ιού σε μία προσπάθεια δημιουργίας μίας επίπλαστης εικόνας κανονικότητας και εφησυχασμού καθώς και το άνοιγμα των σχολείων για μαθήματα μόλις δέκα ημερών χωρίς να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για το μεγάλο ρίσκο που αφορά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ως προς το θέμα της υπογραφής της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνει ότι ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη σύναψη ΑΟΖ όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο. 

Άρα, όπως ο ίδιος τονίζει ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και επίσης η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης ΑΟΖ και με την Αίγυπτο. Επαναλαμβάνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια και επαναφέρει το αίτημα για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Πάντως, από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε για τη Συμφωνία πως η Νέα Δημοκρατία έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.

Αλέξης ΤσίπραςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΝίκος ΚοτζιάςΚορονοϊόςελληνική ΑΟΖ