Τσίπρας: Ωραίο το ντεκόρ της οικονομίας, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Βούλα ΚεχαγιάΗ ύφεση ήρθε στην χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όταν ο κορονοϊός δεν βρισκόταν ούτε στη χειρότερη φαντασία και είχαμε την χειρότερο απόδοση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ επέμεινε και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της χώρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει τους αρνητικούς δείκτες στην πανδημία. Προέβλεψε δε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρεθεί στη δύσκολη θέση το 2021 να πάρει μέτρα καθώς η χώρα τον Απρίλιο θα αναγκαστεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σήμερα στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη στην διάρκεια της οποίας τόνισε για την οικονομία πως τα «ντεκόρ» που στήνει η κυβέρνηση είναι ωραία «αλλά οι αριθμοί αμείλικτοι» κάτι που απέδωσε στις ελάχιστες αναπτυξιακές προσπάθειες που έγιναν στην χώρα κι εν μέρει (για το τρίτο τρίμηνο του 2019) στην διάθεση του 1/10 του κοινωνικού μερίσματος που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν κινήθηκε η αγορά.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί σε βαθιά κρίση το 2020 θα δυσκολευτεί να ανακάμψει και σχολίασε πως η ρητορική της κυβέρνησης ότι επιθυμεί «να φυλάξουμε λεφτά για δύσκολες μέρες» έχει καταρρεύσει αφού θα έρθουν τα λεφτά από ΕΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι ο ίδιος θα ήταν επιφυλακτικός να πάρει χρήματα από τον ESM λόγω κακής εμπειρίας. Αναγνώρισε ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή άφησε ένα τεράστιο έλλειμμα στη χώρα της τάξης του 15%, πήγε όμως και πιο πίσω ασκώντας εμμέσως κριτική στην διακυβέρνηση Σημίτη σε σχέση με τους όρους με τους οποίους μπήκαμε στην ΟΝΕ αλλά και για τη μεγάλη φούσκα του χρηματιστηρίου. Σημείωσε επίσης ότι την όλη κατάσταση επέτεινε και η διαχείριση μετά το 2010 αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η τρόικα επέβαλε μέτρα στη χώρα.
Για την σχέση του με τον Κ. Μητσοτάκη σχολίασε πως «είναι τυπική» λέγοντας ότι δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία κάτι που αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού. «Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι ευχάριστο, αλλά δεν είμαστε φίλοι τί να κάνουμε;» σχολίασε θυμίζοντας ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός συγκάλεσε τρεις φορές το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πχ «στην Συμφωνία των Πρεσπών παρότρυνε τους τσολιάδες να κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις κι όταν τον καλούσα στο Μαξίμου απαιτούσε να μην υπάρχει ήχος και να παίζουμε παντομίμα».
Σε σχέση με την ΑΟΖ που υπογράφηκε με την Ιταλία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως είναι μία εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2016, ωστόσο αποκάλυψε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μολονότι οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση γιατί θα παραχωρούσαμε δικαιώματα στους Ιταλούς αλιείς κόβοντας από τα νησιά. Επίσης, παρατήρησε ότι σήμερα υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά καθώς τότε δεν υπήρχε το τουρκολυβικό σύμφωνο. Τόνισε ότι η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεση διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο «έστω και με μερική οριοθέτηση» και να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο που θα είναι και προμήνυμα τού τί θα επακολουθήσει με την Αίγυπτο στην ΑΟΖ.
Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ συνέχισε την τακτική του ανοίγματος λέγοντας πως «εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι» καθώς η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας. Αίσθηση προκάλεσε η προτροπή προς την δημοσιογράφο να οργανώσει ένα debate με παρούσα και την κ. Γεννηματά.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε με νόημα ότι δεν σκοπεύει να αφήσει κανέναν πίσω. «Εχω πει ότι θα προχωρήσουμε μπροστά, αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μας παλιούς και νέους. Οι ηγέτες έχουν ιστορικό ρόλο και πρέπει να ξεπερνούν αγάπες και θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά». Σχολίασε πως όσοι μιλούν για το σύνδρομο του 3% δεν έχουν κατανοήσει ότι μιλούν για ένα άλλο κόμμα πλέον που καταλαμβάνει έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο από το κέντρο ως τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Αναγνώρισε ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχει μερικές φορές διαφωνία ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε «αλλά είναι υγεία σε ένα ζωντανό κόμμα». Κι αυτό με αφορμή την άποψη Ξανθού ότι «κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε» και την στάση Πολάκη που άσκησε αρκετές φορές κριτική στον λοιμωξιολόγο. Στην ερώτηση ποιος είχε δίκιο απάντησε εμμέσως λέγοντας πως «έχει κι άλλους σοβαρούς επιστήμονες».
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»