Ο Σαμαράς, η ΝΔ και τα σχέδια για την επόμενη μέρα
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΗ ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο οργανωτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε μια εμφατική παρέμβαση για το ζήτημα που «διαπερνά» την πολιτική ζωή της χώρας: το «Μακεδονικό». Αναζωπύρωσε έτσι -σε όλους τους πολιτικούς χώρους- τον προβληματισμό για τον βαθμό επίδρασης των θέσεών του στην αξιωματική αντιπολίτευση και κατ’ επέκταση συνολικά στις εξελίξεις. Με απλά λόγια επαναφέρει το ερώτημα: Πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς;
Είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί διαχρονικά έναν σταθερό πυλώνα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και συνολικά των σχέσεων των δύο χωρών.
Αρθρο του 2008 Συνεργάτες του συχνά μνημονεύουν το άρθρο του στις 16 Μαρτίου 2008, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, όπου είχε ξεκαθαρίσει πως«εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη σύνθετη ονομασία. Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας».
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, δεν είναι οι δικές του θέσεις ο καταλύτης ώστε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να υιοθετήσει τη σημερινή στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος που είχε η εν λόγω Συμφωνία προκαλώντας αντιδράσεις, στις οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να κωφεύσει η Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της.
Μάλιστα επισημαίνεται πως αν και ο Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η παρουσία του δεν συνοδεύθηκε από κάποια πολιτική δήλωση. Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρονται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος έχουν τακτικές συναντήσεις, όπου ανταλλάσσουν απόψεις και αποτιμούν τα τρέχοντα ζητήματα. Είναι μάλιστα ξεκάθαρο πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές μια ξεκάθαρη νίκη και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Novartis
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει πράξη αυτό που ανέφερε στις 18 Μαΐου στη Βουλή, όταν μία από τις 10 κάλπες -που είχαν στηθεί για παραπομπή λόγω της υπόθεσης της Novartis- είχε το όνομά του. Ο Αντ. Σαμαράς είχε επισημάνει τότε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά. Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς».
Οσον αφορά το πολιτικό μέλλον του Αντώνη Σαμαρά -χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του στους συνομιλητές του- έχει υπόψη του διαφορετικές εισηγήσεις. Είτε την πιθανότητα να διεκδικήσει τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου είτε, στο εσωτερικό, το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η προοπτική της ενεργούς παραμονής του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ως κορυφαίου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
- Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
- Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe