Πολιτική|19.06.2020 11:32

Σύνοδος Κορυφής: Χαμηλές προσδοκίες για Ταμείο Ανάκαμψης - «Αγκάθι» η στάση του Βορρά

Μαρία Ψαρά

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε σήμερα στις 11 ώρα Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Οι 27 ηγέτες υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συζητούν για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης για την γενναιόδωρη πρόταση της Κομισιόν ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση αφορά 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, ενώ το Next Generation EU, όπως ονομάστηκε το Ταμείο, θα είναι προσωρινό και άμεσα συνδεδεμένο με τον 7ετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν είναι αυτονόητο ότι η πρόταση θα «περάσει».

Κύριο «αγκάθι» παραμένει η στάση των «τσιγκούνηδων του Βορρά», δηλαδή της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που δεν επιθυμούν επιχορηγήσεις, αλλά μόνο δάνεια στη μορφή των προγραμμάτων –που ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα. Τα σημεία διαφωνίας ωστόσο ποικίλουν ανάλογα με κάθε χώρα και αφορούν το μέγεθος του ταμείου, το ποσοστό δανείων και επιχορηγήσεων, τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου και ο τρόπος αποληρωμής των χρημάτων που θα λάβει κάθε χώρα.

Οι αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα, αφού όπως τονίζουν πηγές των Βρυξελλών, η τηλεδιάσκεψη έχει σκοπό να ακουστούν οι απόψεις των ηγετών για την πρόταση. Θα είναι δηλαδή περισσότερο «αναγνωριστική» η συζήτηση σήμερα, μια κουβέντα που σκοπό έχει τα θέσει τα ζητήματα στο τραπέζι.

Οι αποφάσεις αναμένονται -αν όλα πάνε καλά-, σε μία Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ηγετών και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Θα έχει αναλάβει ήδη το τιμόνι της ΕΕ η Γερμανία, ως προεδρεύουσα το επόμενο εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

T

Επιστολή Σαρλ Μισέλ

Όπως σημείωσε στην επιστολή που έστειλε στους 27 ηγέτες ο Πρόεδρος Μισέλ, «οι ηγέτες θα χρειαστεί να εργαστούν σκληρά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες» για να επιτύχουν τελικά έναν συμβιβασμό για το κοινό πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία και υπέστη σημαντική ύφεση από την πανδημία του κορωνοϊού».

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστίασε στην πολυπλοκότητα των προτάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη «θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μία συμφωνία σε μια επόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κρίση, τη στιγμή που το σχέδιο ανάκαμψης δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνο την άμεση κρίση, αλλά να αποτελεί και μία ευκαιρία για να μεταμορφωθούν και να υποβληθούν σε μεταρρύθμιση οι οικονομίες, βοηθώντας τις να χαράξουν πορεία προς ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον». 

Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα 32 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, για το Ταμείο ανάκαμψης, και να επισημάνει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο και να ενημερώσουν τους ομολόγους του για όλες τις εξελίξεις.

Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός βάζει το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ, καθώς επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα διμερές, αλλά ευρωπαϊκό.

Σύνοδος ΚορυφήςΤαμείο Ανάκαμψης