Τσαβούσογλου: Τώρα είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα
Μαρία ΖαχαράκηΈκκληση στην Ελλάδα για διάλογο απηύθυνε εκ νέου το Σάββατο, 20 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, στη διάρκεια φόρουμ για τον τουρισμό, προσκαλώντας τους πρέσβεις 50 χωρών.
«Τις προειδοποιήσεις μας δεν τις έλαβαν υπόψη. Συμφωνία χωρίς την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιφέρει ούτε όφελος, ούτε θα έχει ισχύ. Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, και πρώτα από όλα με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή γίνεται συνεχώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια, ήδη από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη όταν συναντήθηκαν πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Και η κα. Μέρκελ όταν ρώτησε τον πρόεδρό μας, απάντησε ότι στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, πέρυσι στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Λονδίνο, είπε στο Μητσοτάκη ‘ελάτε, να βρούμε μία λύση μαζί στα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, να συνεργαστούμε και να τα μοιραστούμε’ πρότεινε ακόμη».
Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια στη Γενεύη και το διάλογο που διεμήφθη μεταξύ τους, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν είναι έτοιμη για διάλογο.
«(Ο Τούρκος πρόεδρος) τότε με εξουσιοδότησε ως υπουργό Εξωτερικών κι εγώ συναντήθηκα στη Γενεύη με τον πολύ στενό μου φίλο το Νίκο Δένδια, αλλά εκείνος μου είπε ‘εμείς δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι’. ‘Γιατί;’, είπα. ‘Η κοινή μας γνώμη μάς πιέζει να μη συνεργαστούμε με την Τουρκία’.
Στη διπλωματία λέμε ότι ‘για το τανγκό απαιτούνται δύο. Με έναν δεν γίνεται’. Επομένως, δεν αρκεί η μία πλευρά να θέλει. Πρέπει κι η Ελλάδα να πιεστεί λίγο. Γιατί προσπαθείς να αποκλείσεις την Τουρκία; Γιατί προσπαθείς να αγνοήσεις τα δικαιώματα του τ/κ λαού; Εμείς, εκτός από την Ε/Κ Διοίκηση, γιατί εκείνη πρέπει πρώτα να διευθετήσει τα ζητήματα με την ΤΔΒΚ, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της ανατ. Μεσογείου, ακόμη και με εκείνες που οι πολιτικές μας σχέσεις μας είναι αδύναμες ή άσχημες». (σ.σ. Αίγυπτος, Ισραήλ)
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε πάντως τις αιχμές του για την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο.
«Εμείς βλέπουμε την ανατ. Μεσόγειο ως ένα χώρο, ως μία περιοχή συνεργασίας. Δυστυχώς, μέχρι και χθες οι προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας ήταν σε πρώτο πλάνο. Από άλλες χώρες που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία σε ένα στενό κομμάτι, είτε με το χάρτη της Σεβίλλης, είτε δεν ξέρω με τί άλλο…».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Ο Χαφτάρ δεν άκουσε καμία έκκληση. Αντίθετα, αύξησε την επιθετικότητά του. Έχασε, ήταν καταδικασμένος να χάσει. Δεν ήταν δυνατό να κερδίσει. Είχε μια ευκαιρία για πολιτική λύση. Την έχασε κι αυτή. Ένας τέτοιος πραξικοπηματίας δεν θα έπρεπε να είναι στη διοίκηση μιας χώρας. Οι πραξικοπηματίες δεν πρέπει ποτέ να έχουν οποιαδήποτε θέση στις κυβερνήσεις μιας χώρας. Λιβύη. Η καλύτερη λύση είναι η πολιτική λύση».
- Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
- Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
- Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe