Επιχείρηση «ευελιξία» από τον Μητσοτάκη για το πακέτο των 60 δισ. ευρώ
Σπύρος ΜουρελάτοςΗ ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας, συνδυαζόμενη, μάλιστα, με την αναμόρφωση ή καλύτερα τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, καθίσταται πλέον το υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η χώρα εξήλθε υπό την ταμπέλα της επιτυχημένης από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε συνομιλητές του πως η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα, άυλα και χειροπιαστά, συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να καταστήσει εφικτό και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα το λεγόμενο rebound της ελληνικής οικονομίας. Κατ’ αρχάς, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, την αξιοπιστία που με τόσο κόπο και προσπάθεια έχτισε κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της δίδυμης κρίσης, σε Εβρο και κορονοϊό: ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αναβαθμισμένος διεθνώς και αφού πρωταγωνίστησε από την πρώτη στιγμή στη συγκρότηση μιας γενναίας πρότασης για τη συγκράτηση της ύφεσης από το lockdown στην οικονομία -τέτοια είναι το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Next Generation EU, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ-, πλέον επιχειρεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνδιαμορφωτών του πλαισίου υπό το οποίο κάθε κράτος-μέλος θα αξιοποιήσει τα κονδύλια που του αναλογούν.
Στο φόντο της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ -τελευταίας, κατά τα φαινόμενα, που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης-, η οποία εξελήφθη από τους κύριους ευρωπαϊκούς δρώντες ως προκαταρκτικής φύσεως αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης εννοεί να αξιοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες σε παρασκηνιακές επαφές με τους ομολόγους του αλλά και τη θεσμική ηγεσία της Ενωσης, προκειμένου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνδιαμορφωτών των καταλληλότερων δυνατών όρων αναφορικά με την αξιοποίηση του πακτωλού των περίπου 60 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Ορμώμενοι από το ρητό πως... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, στην κυβέρνηση τελούν υπό διαρκή επαγρύπνηση, καθώς οι επιμέρους τακτικές όχι μόνο της ομάδας των σκληροπυρηνικών του Βορρά (σ.σ.: Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την ισορροπία ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια υπέρ των δεύτερων -αλλά και άλλων κρατών-, ενώ το Βέλγιο και οι χώρες της Βαλτικής επιδιώκουν να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια κατά την αξιοποίηση των κονδυλίων) δυσκολεύουν αντικειμενικά τις ελληνικές επιδιώξεις.
«Αρχιτεκτονική» του ταμείου
Οπως το θέτει εύγλωττα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών διεργασιών, η Αθήνα επιδιώκει να είναι... flexible in spending, ήτοι ευέλικτη σε ό,τι αφορά στη διοχέτευση των κονδυλίων. Μείζων στόχος του Μαξίμου παραμένει η διαμόρφωση εκείνων των όρων και προϋποθέσεων, ώστε η διάθεση των κονδυλίων να προσαρμοστεί και να «κουμπώσει» στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει η ελληνική οικονομία. Κατά την τοποθέτησή του, εξάλλου, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους ηγέτες που διαφωνούν με την «αρχιτεκτονική» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ότι τέτοιες επώδυνες οικονομικά καταστάσεις οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και άνοδο του λαϊκισμού.
«Εχουμε ραντεβού με την Ιστορία... Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πασχίζει να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι μέσω της γενναιόδωρης ευρωπαϊκής βοήθειας η Αθήνα πρέπει να εξακολουθήσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της και ως εκ τούτου να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική ορμή που εγκαινίασε η κυβέρνησή του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, εμβληματικό τμήμα των οποίων είναι η μείωση της φορολογίας, ως ενισχυτική της εμπέδωσης της ανάπτυξης.
Αγροτική πολιτική
Σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθούν αναλογικά στα ίδια επίπεδα τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα. Ακόμη μία σημαντική παράμετρος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του πακέτου, με την Ελλάδα να αποκρούει την επιχειρηματολογία περί σύμπτυξης του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος έως το 2022 και να προκρίνει την εκδοχή του 2024.
Στην Αθήνα, πάντως, και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια κλειστή ομάδα στελεχών, ήτοι οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Αλεξ Πατέλης και Μιχάλης Αργυρού, βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου αφενός να συνταχθεί εγκαίρως το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, ήτοι το master plan, ώστε να «ξεκλειδώσει» η διάθεση προς τη χώρα μας των 32 δισ. ευρώ, αφετέρου να προσαρμοστούν κατά τέτοιον τρόπο οι κυβερνητικές δομές στα κρίσιμα υπουργεία, προκειμένου να μην παρατηρηθούν «αρρυθμίες» ή καθυστερήσεις κατά την απορρόφηση και την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων.
Οπως έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου η επιτροπή Πισσαρίδη θα πρέπει να έχει έτοιμους τουλάχιστον τους βασικούς άξονες της πρότασής της για το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις αρχές Οκτωβρίου. Πάντως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά πολιτικά στελέχη αλλά και τεχνοκράτες, προκειμένου να έχει σχηματίσει εγκαίρως ξεκάθαρη άποψη για το ποια πρόσωπα θα κληθούν να υπηρετήσουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και ποιο δομικό σχήμα θα φέρει εις πέρας αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος οικονομικό σχέδιο.
Στο τραπέζι του πρωθυπουργού φαίνεται πως υπάρχουν κατά πληροφορίες διάφορες εισηγήσεις, μερικές εκ των οποίων κατά πληροφορίες τέμνονται και με σενάρια ανασχηματισμού, ο οποίος, πάντως, μετά τις κυβερνητικές διαψεύσεις φαίνεται πως πήρε παράταση. Σε κάθε περίπτωση, υπό διαμόρφωση παραμένει τόσο το οργανωτικό σχήμα όσο και τα πρόσωπα που θα επιφορτιστούν με την ευθύνη να... τρέξουν το project των 32 δισ. ευρώ.
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
- Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
- Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
- Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις