Πολιτική|25.06.2020 16:20

Πώς θα επηρεάσει τον Βασίλη Κικίλια ο πιθανός ανασχηματισμός

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πολλά κυβερνητικά στελέχη εδώ και καιρό, καθώς οι συζητήσεις για τον μελλούμενο ανασχηματισμό συνεχίζονται δεόντως.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επιχείρησε κάποια στιγμή να διαψεύσει τα όσα λίγο νωρίτερα είχαν διαρρεύσει οι ίδιοι οι υψηλά ιστάμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά πλέον ένα είναι βέβαιο: Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και μάλιστα άμεσα. Κάτι που λίγο πολύ είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας

Από τα πρώτα υπουργεία που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου - αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr – είναι το υπουργείο Υγείας. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το συγκεκριμένο υπουργείο πρωταγωνίστησε στην υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη.

Εξάλλου, έχει αποφασιστεί ότι τα περισσότερα κονδύλια - τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και αυτά από εθνικούς πόρους- θα πέσουν στον τομέα της Υγείας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση - λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr - θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την απόφαση για το ποιο πρόσωπο θα διαχειριστεί τα χρήματα στο σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις σκέψεις που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό και πριν την επιδημία με τον κορονοϊό, ο νυν υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επρόκειτο να μετακινηθεί από την οδό Αριστοτέλους πιθανώς προς άλλη κατεύθυνση. Κάτι που φαίνεται να γνώριζε και ο ίδιος, αφού κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών είχε αρχίσει να διαρρέει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr ότι οι αρχικές σκέψεις ήταν να μετακινηθεί ακόμη και στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ή ακόμη και στο Τουρισμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα. Οι τωρινές σκέψεις στα υψηλόβαθμα κλιμάκια αναφέρουν ότι πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα πρόσωπο για το υπουργείο Υγείας που να μπορεί να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο ΕΣΥ, ώστε αυτό να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, και ο ίδιος έχει μιλήσει για το ΝΕΣΥ, το νέο ΕΣΥ δηλαδή μετά τον κορονοϊό και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται το κατάλληλο πρόσωπο που θα διαθέτει τρία βασικά στοιχεία: θα είναι γνώστης του τομέα της υγείας, θα έχει αποφασιστικότητα  και θα διακατέχεται από εργατικότητα. Ο Ηλίας Μόσιαλος, πάντως, που θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος, μεταφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, να αφήσει τον διεθνή ρόλο που έχει αναλάβει για τη χώρα μας σε Οργανισμούς Υγείας.

Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να ορισθεί και δεύτερος υφυπουργός ώστε να μπορούν στηριχθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και στις μικρότερες υγειονομικές μονάδες.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν στελέχη σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αφήσει στην ίδια θέση τον Βασίλη Κικίλια, αλλά να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις αλλαγές στο ΕΣΥ, οι δύο υφυπουργοί. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε εν μέσω καραντίνας είχε ορίσει τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά ως εκπροσώπους από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό από όπου και έβγαιναν στις τηλεοράσεις μας κάθε απόγευμα.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του με διαφορετικές όμως αρμοδιότητες από αυτές που έχει, υποστηρίζουν πολλοί, δεδομένης και της ενίσχυσης των ρολών που θα έχουν οι δυο υφυπουργοί. Οι πιθανότητες πάντως μετακίνησης ή παραμονής του,  προς ώρας είναι 50-50, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr.

Μέγαρο ΜαξίμουανασχηματισμόςΣωτήρης ΤσιόδραςΗλίας Μόσιαλοςυπουργός ΥγείαςΒασίλης Κικίλιας