Πολιτική|28.06.2020 20:39

Οι καυτοί διάλογοι Μπορέλ - Δένδια στον Εβρο

Γιώργος Σκαφιδάς

Το διπλωματικό ο πρέσινγκ συνεχίζεται από την πλευρά της Ελλάδας, με την Αθήνα να επενδύει στη δημιουργία ενός διεθνώς προσανατολισμένου κλοιού θωράκισης των ελληνικών συμφερόντων, ασκώντας «πιέσεις» τόσο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης όσο και προς την κατεύθυνση μεμονωμένων χωρών της ευρύτερης ελληνικής γειτονιάς, από τη στάση των οποίων όμως επηρεάζονται σημαντικά εξελίξεις και ισορροπίες.

Στην Τυνησία ο Δένδιας τη Δευτέρα

Μόλις λίγα 24ωρα αφότου «ξενάγησε» τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στον Εβρο, στις 24 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στην -γειτονική της Λιβύης- Τυνησία για επαφές με την ηγεσία του εκεί υπουργείου Εξωτερικών. Για την Ελλάδα η στόχευση στην παρούσα πολυπολική φάση δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατη, με την Αθήνα να ρίχνει γέφυρες όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, έχουν πια αποκτήσει σαφή εικόνα, και μάλιστα ιδίοις όμμασι, όσων επιχείρησε να επιβάλει εκβιαστικά η Αγκυρα στον Εβρο με την εργαλειοποίηση των υποκινούμενων από τις τουρκικές Αρχές μεταναστευτικών ροών λίγο πριν από την έκρηξη της πανδημίας φέτος. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Εβρο, μια επίσκεψη που διαδέχθηκε εκείνη που είχαν πραγματοποιήσει εκεί οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είδε από κοντά τα σύνορα και τον φράχτη, τα οποία πλέον φυλάσσονται όχι μόνο από ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο Νίκος Δένδιας του έδειξε, μάλιστα, και δύο οχήματα που έχει στείλει εκεί η κυβέρνηση της Γερμανίας για να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια, ενώ Πολωνός αξιωματικός της Frontex επιβεβαίωσε, μιλώντας στους κ. Δένδια και Μπορέλ, πως όσα επεισοδιακά διαδραματίστηκαν προ μηνών στον Εβρο ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση παραβίασης των συνόρων.

«Από εκεί τους ωθούσαν»

«Οχι απλώς ήταν σημαντικό αυτό που κάνατε, ήταν απολύτως μεγάλης σημασίας ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν ήταν θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς» δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με τον Νίκο Δένδια να του δείχνει προς το σημείο από το οποίο είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν μετανάστες στο ελληνικό έδαφος. «Θυμάστε τι είχε γίνει εδώ; Από εκεί τους ωθούσαν προς τα εδώ» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική ήταν και είναι για την Ελλάδα «η ομόθυμη στήριξη της ΕΕ», καθώς και «η επιθυμία των εταίρων μας να βοηθήσουν την Ελλάδα» ενάντια στις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία είναι άλλωστε και ευρωτουρκικά.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στον Εβρο υπήρξε από την πρώτη στιγμή… απτή. Στο άλλο μέτωπο, ωστόσο, των όσων παραβατικών έχουν λάβει χώρα από την πλευρά της Τουρκίας τους περασμένους μήνες όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις ελληνικές θάλασσες (με το αυθαίρετο μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ και τις επαπειλούμενες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία), είναι σαφές ότι οι κοινές ευρωπαϊκές αντιδράσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακόμη πιο δυναμική… υπόσταση, προτού να είναι πολύ αργά.

Ζοζέπ ΜπορέλΝίκος ΔένδιαςΤυνησίαΈβρος