Πολιτική|30.06.2020 19:48

ΚΙΝΑΛ: Η «σκληρή γραμμή» προς Μητσοτάκη, η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και... το βρώμικο ‘89

Φώφη Γιωτάκη

Στην επικαιροποίηση της στρατηγικής, που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής από την επομένη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, προχωρά έναν χρόνο μετά η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στη συνεδρίαση που έγινε δια ζώσης για πρώτη φορά -μετά την καραντίνα- τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συμφώνησαν επί της ουσίας ότι η απόφαση της αυτόνομης πορείας “ταυτίζεται” με την μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την σκληρή -χωρίς υπερβολές- κριτική προς την Κουμουνδούρου. Ως προοδευτικό κόμμα το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί τώρα -με φόντο τον “λαβωμένο” ΣΥΡΙΖΑ- να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, να κερδίσει πόντους και να επαναπατρίσει σταδιακά κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που, είτε ψήφισαν ΝΔ στις περσινές εκλογές είτε στήριξαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία από το 2015.

Κατά τη σημερινή συζήτηση μεταξύ στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ήταν αρκετά διαφωτιστική ειδικά για το πεδίο δράσης που επιλέγουν για τους επόμενους μήνες. Η αρχηγός του κόμματος τόνισε μάλιστα ότι οι πρωτοβουλίες αφορούν όχι μόνο τις καθημερινές μάχες στη Βουλή αλλά και τις δράσεις έξω στον κόσμο- εκεί που τίθενται τα ερωτήματα από τους πολίτες που πλησιάζουν το ΚΙΝΑΛ ζητώντας απαντήσεις, προτάσεις και κυρίως λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στελέχη που πήραν αργότερα το λόγο υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρήσουν το νήμα της σοβαρής αντιπολίτευσης κατά το διάστημα της καραντίνας και να αποδείξουν ότι το ΚΙΝΑΛ ξέρει και θέλει να κρατήσει ζωντανές τις προοδευτικές πολιτικές στην κρίσιμη συγκυρία. Μια ευκαιρία ανάδειξης πτυχών του Εθνικού Σχεδίου που το ΚΙΝΑΛ έχει παρουσιάσει είναι και η αντιπαράθεση της κυρίας Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και θα απαντήσει την Παρασκευή το πρωί στην βουλή σε επίκαιρη ερώτησή της για την κατάσταση της οικονομίας και του τουρισμού.

“Η Κυβέρνηση προχωρά με τη λογική  βλέποντας και κάνοντας. Αντί να στηρίξει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να επιβάλει στην πολιτική τη δική της ιδεολογική εμμονή για τη μερική απασχόληση. Μισή δουλειά, μισός μισθός. Είναι απαράδεκτο να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα στη σκιά της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην κάνει αυτά που πρέπει για τον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία. Θα έπρεπε να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%, το έκανε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα”, λέει και επαναλάβει από το βήμα της βουλής η κυρία Γεννηματά η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δεκάδες τηλεδιασκέψεις με ανθρώπους και φορείς από όλη την Ελλάδα προκειμένου να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματά τους. Όπως εξήγησε χθες στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δείχνοντας τον δρόμο της αντιπολίτευσης:

“Έχουμε ζητήσει μηδενική προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τώρα λέει ότι θα πάρει μέτρα για τον τουρισμό μετά τον Ιούλιο! Είχαμε ζητήσει ρευστότητα για τις τουριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οκτώ στις δέκα δεν έχουν πρόσβαση. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια μόνο στους πελάτες που δεν έχουν ανάγκη. Ένας στους τρεις μικρούς επιχειρηματίες κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Και πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις κρύβονται οικογένειες που θα καταδικαστούν στη φτώχεια”.

Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το... βρώμικο 89

Στο μικροσκόπιο στης συνεδρίασης μπήκαν φυσικά και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις- “με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το παρακράτος, το μαγαζί και τα παραμάγαζα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βαθιά δεξιά”, επεσήμανε η κυρία Γεννηματά για να ...διαπιστώσει με νόημα ότι:

“Όλα αυτά δεν έχουν  καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της, δεν χωρούν στη Δημοκρατία, είναι θύλακες παρακράτους. Μία προσπάθεια να ελεγχθούν το κράτος και η δικαιοσύνη για να πλουτίζουν, να πιέζουν και να εκβιάζουν.

Αυτά είχαμε συνηθίσει να τα οργανώνει το κράτος της Δεξιάς. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αποδεχτούν το Κράτος- εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας”. Η κουβέντα συνεχίστηκε και... πήγε δε πίσω, στο 1989, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Είναι θράσος να μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για νέο '89. Τα όσα αποκαλύφθηκαν  δεν έχουν καμία σχέση με τη στημένη επίθεση κατά του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Το βρώμικο 89 οργανώθηκε από τη δεξιά σε πλήρη σύμπραξη με τον τότε Συνασπισμό”, κατέληξε η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά, νυν στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι “εγώ δεν θα έχω τη στάση της σιωπής του Κουβέλη, του Δραγασάκη, του Χατζησωκράτη κα”. Το '89 -συμπλήρωσε- έκανε λάθος η Αριστερά, αδίκησε το ΠΑΣΟΚ: “Βρώμικο '89” όμως δεν είναι και δεν θα αδικήσω τον Κύρκο και τον Φλωράκη”. Υπέρ της άποψης του μη χαρακτηρισμού εκείνης της περιόδου με τον τίτλο “βρώμικο '89”, τάχθηκαν και οι Σκανδαλίδης και Ανδρουλάκης, ενώ αρκετά στελέχη πρόσθεσαν ότι οι σχετικές αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ΚΙΝΑΛΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας