Πολιτική|01.07.2020 14:33

Τέλος η συμμετοχή της Γαλλίας σε νατοϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Γιάννης Χαραμίδης

Την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου ανακοίνωσε η γαλλική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά μέσα, μέσα τα οποία επικαλούνται τουρκική πηγή και συγκεκριμένα από τον διπλωματικό χώρο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δίνει αρχικά την εικόνα «υπαναχώρησης» προς την Τουρκία αλλά θέτει νέα σημαντικά προβλήματα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η γαλλική εφημερίδα «Opinion» αναφέρει πως τη συγκεκριμένη πληροφορία μεταφέρει ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι και πως η γαλλική κυβέρνηση, έχει αποστείλει ήδη σχετική επίσημη επιστολή στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ .

Νέα επίθεση Τουρκίας κατά Γαλλίας 

Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών. «Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί το «επεισόδιο» στην ανατολική Μεσόγειο 

Η Τουρκία είχε απορρίψει πριν από μερικές εβδομάδες τις γαλλικές κατηγορίες ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε. Ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.

NATOΤουρκίαΓενς ΣτόλτενμπεργκΓαλλίακρίση στη Μεσόγειο