Πολιτική|03.07.2020 13:43

Ο Ανδρουλάκης «πυροβολεί» τον Δένδια για τις διαρροές εναντίον του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση στέλνοντας προειδοποιητικά βέλη προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κάνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή φήμες περί μπλοκαρίσματος ψηφίσματος κατά της Τουρκίας από τους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς στις Βρυξέλλες.

«Μου προκαλεί έκπληξη η ελαφρότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, όπου χωρίς να έχει γίνει καμία ψηφοφορία στη διάσκεψη των Προέδρων αναπαράγουν fake news», τονίζει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ο οποίος πριν περιγράψει το παζλ των πρωτοβουλιών στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες σπεύδει να διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά της το πώς θα πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ζητήματα όπως η επέκταση των κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους, οι συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, το φιάσκο της επιχείρησης Ειρήνη και να μην ψάχνει άλλοθι ο κ. Δένδιας πίσω από γεγονότα που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο».

Ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος ενημέρωσε νωρίτερα την κυρία Γεννηματά για τις «άθλιες» διαρροές υπενθυμίζει ότι οι ευρωσοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να μπλοκάρουν με τις ψήφους τους σχετικές αποφάσεις και περιγράφει τις ενέργειες και τις δράσεις στο ευρωκοινοβούλιο βήμα-βήμα:

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει σφυρηλατηθεί ένα πνεύμα εθνικής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ώστε να υπάρχει συντονισμός και στήριξη των προσπαθειών που αφορούν σημαντικά θέματα για την πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Επικεφαλής των Ελληνικών και Κυπριακών Αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπάρξει ένας συντονισμός δράσης ενόψει του αιτήματος για να ενταχθεί στην Ολομέλεια του Ιουλίου το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλής, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις πολιτικές μας ομάδες ώστε να υπάρξει συζήτηση με ψήφισμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. 

Την ίδια ημέρα με επιστολή που συνέταξα και συνυπέγραψα μαζί με τους Κύπριους συναδέλφους μου Κώστα Μαυρίδη από το ΔΗΚΟ και Δημήτρη Παπαδάκη από την ΕΔΕΚ, ζητήσαμε από την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα Iratxe Garcia Perez, να στηρίξει το αίτημά μας για διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια σχετικά με την Τουρκία η οποία θα συνοδεύεται από ψήφισμα. Ανάλογες πρωτοβουλίες πήραν και τα άλλα κόμματα.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου εκπροσωπούνται και οι 7 πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι (Renew) του κ. Μακρόν, οι ακροδεξιοί της κας Λεπέν, οι  Πράσινοι, ή οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και η Ομάδα της Αριστεράς δεν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. Αντιθέτως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων όπου αποφασίστηκε να γίνει μόνο η συζήτηση τώρα στην ολομέλεια, χωρίς ψήφισμα, καθώς αναμένεται να έρθει ο φάκελος προόδου της Τουρκίας από τον Σεπτέμβριο όπου και θα τεθούν όλα τα θέματα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Αν επέμενε πραγματικά ο κ. Βέμπερ στην προσθήκη ψηφίσματος, θα ζητούσε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, όπου οι Σοσιαλιστές μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα μπορούσαν να το μπλοκάρουν όπως ψευδώς αναπαράγεται καθώς δεν έχουν την πλειοψηφία. Γιατί λοιπόν στην ανακοίνωση του Λαϊκού Κόμματος δεν αναφέρεται και η άποψη των υπολοίπων πολιτικών ομάδων και ιδιαίτερα των φιλελευθέρων του κ. Μακρόν; Τι εξυπηρετούν αυτά τα φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν την ευκαιρία στο προσκήνιο, να στείλουν ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία με την ψήφο τους, όταν πέρσι τον Μάρτιο, που μπήκε το ζήτημα της επίσημης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εμείς είχαμε ψηφίσει υπέρ ενώ ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει. 

Οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μία ιδιαίτερη καμπή. Μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν άλλοι, με τη χώρα μας απλώς να προσαρμόζεται στις συνθήκες αντί να τις διαμορφώνει».

ΚΙΝΑΛΝέα ΔημοκρατίαΝίκος ΔένδιαςΤουρκία