Πολιτική | 20.12.2018 07:47

ΚΙΝΑΛ: Ευρύτερες συναινέσεις ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Ετσι και χθες, µιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ σχετικά µε το Σύνταγµα, η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ µιας ορθολογικής αναθεώρησης που θα µπορέσει να διαµορφώσει και να εγγυηθεί συνθήκες οικονοµικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

«Είναι πολιτικά ζητήµατα που ξεπερνούν τις επιστηµονικές προσεγγίσεις και µας αφορούν όλους» τόνισε η κυρία Γεννηµατά, υπενθυµίζοντας µε νόηµα ότι η συνταγµατική αναθεώρηση ξεκίνησε µε σηµαντική καθυστέρηση και «µετά από µια άγονη και εξωθεσµική διαδικασία δήθεν διαβούλευσης» την οποία χρεώνει στην κυβέρνηση. «Ακόµη και σε αυτό το κορυφαίο πολιτειακό ζήτηµα, κάποιοι δεν παύουν να προτάσσουν το µικροκοµµατικό τους συµφέρον.

Γι’ αυτό έχουµε κάθε λόγο να αµφισβητούµε τις “καλές προθέσεις” των λοιπών πολιτικών δυνάµεων» εξήγησε αφήνοντας σοβαρές αιχµές για σκοπιµότητες των δύο µεγάλων κοµµάτων.

Εµείς -είπε- εµµένουµε στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και συνεννοήσεων. «Αυτό άλλωστε απαιτεί το ίδιο το Σύνταγµα» πρόσθεσε η κυρία Γεννηµατά, στέλνοντας 
σαφές µήνυµα προς τα άλλα κόµµατα ότι η συµµετοχή του Κινήµατος Αλλαγής στην αναθεωρητική διαδικασία δεν σηµαίνει «λευκή επιταγή» σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ για τη διαµόρφωση της ατζέντας µε ιδεοληπτικά στεγανά.

Ενα από τα βασικά σηµεία στα οποία επέµεινε η κυρία Γεννηµατά ότι πρέπει να αλλάξει  αφορά στην πρόβλεψη του άρθρου 32 του Συντάγµατος περί πρόωρης διάλυσης της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές σε περίπτωση αδυναµίας συγκέντρωσης της απαιτούµενης αυξηµένης πλειοψηφίας για την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

«Σίγουρα δεν συνέδραµε στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας» υποστήριξε και υπογράµµισε ότι στο ισχύον Σύνταγµα σήµερα «δεν υφίσταται πρόβλεψη περί κατοχύρωσης ενός ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενός κατωφλιού πέραν του οποίου δεν νοείται αποδυνάµωση κοινωνικών δικαιωµάτων, ακόµη και σε περιπτώσεις έκτακτης δηµοσιονοµικής ανάγκης».

Οπως επεσήµανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει στο ύψιστο επίπεδο την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Πρέπει όλοι µας να δείξουµε υπευθυνότητα και να µην υιοθετήσουµε εύκολες λύσεις, που τελικώς αποβαίνουν εις βάρος των µελλοντικών γενεών».

εκλογέςΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ