Αγία Σοφία: Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν κι ευχήθηκε «καλορίζικο» το τζαμί
NewsroomΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής (10/7), το διάταγμα που αναφέρεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και το σχετικό έγγραφο στον λογαριασμό του στο Twitter. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet. Μάλιστα στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος, θα απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό όπου και θα αναφερθεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Την ίδια ώρα έξω από το ιστορικό μνημείο έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται δεκάδες Τούρκοι κρατώντας στα χέρια τους τουρκικές σημαίες.
Το παρασκήνιο πίσω από τη βιαστική ανακοίνωση της απόφασης
Έντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο πίσω από την δημοσιοποίηση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ένας από τους λόγους που φέρεται να επισπεύθηκε η ανακοίνωση είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας κατά 2,40%. Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζάμι η Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Στο μεταξύ το πρωί της Παρασκευής «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων. Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να... λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη η Εκπαιδευτική, Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Είναι δεδομένο ότι η σημερινή (10/7) εξέλιξη θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η περίληψη της απόφασης:
Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύματος Fatih Sultan Mehmet και το οποίο προστατεύεται από την έννομη τάξη μας, έχει παραχωρηθεί στο κοινό για τη συνεχή χρήση της Αγίας Σοφίας με βάση τη βούληση του ιδρύματος. Φέρει τα χαρακτηριστικά της ακίνητης ιδιοκτησίας, είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως τζαμί και η φύση και ο σκοπός αυτής της ακίνητης περιουσίας όπως αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει.
Είναι επίσης δεσμευτικό για το κράτος που έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος, όπως επίσης και την υποχρέωση να μην παρεμβαίνει με τρόπο που να εξαλείφει τη βούληση του ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σε αυτήν την περίπτωση, συνάγεται ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Κατά συνέπεια η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που τη μετέτρεψε σε μουσείο δεν ήταν σύννομη.
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής