Πολιτική|12.07.2020 08:01

Σύνοδος Κορυφής: Η στρατηγική Μητσοτάκη για το µεγάλο ραντεβού

Σπύρος Μουρελάτος

Στα μεγάλα στοιχήµατα της επόµενης κρίσιµης περιόδου επικεντρώνεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην κορυφή των απαιτητικών εξισώσεων βρίσκεται η οικονοµία, και ειδικότερα οι συνθήκες υπό τις οποίες θα κατορθώσει η χώρα µας αφενός να υπερβεί τη βαθιά ύφεση -απόρροια του lockdown από την πανδηµία του κορονοϊού- και αφετέρου να επανέλθει τάχιστα σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης.

Υστερα, µάλιστα, από την ηχηρή διάψευση σεναρίων που τον έφεραν να φλερτάρει µε την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες -«θα ήταν πολιτικά ανέντιµη κίνηση» σηµείωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέµπει το µήνυµα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του πως ο πολιτικός ορίζοντάς της είναι καθαρός, προκειµένου να διαχειριστεί µε τη µεγαλύτερη δυνατή αποτελεσµατικότητα τις προκλήσεις των εποµένων µηνών.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και η θεµελίωση εκείνων των όρων που θα µετατρέψουν τη χώρα σε success story στο πεδίο της οικονοµίας ήταν, εξάλλου, οι δύο στόχοι στους οποίους έδωσε έµφαση ο κ. Μητσοτάκης συναντώντας την προηγούµενη Τρίτη την Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Εστιάζουµε σε πρώτη φάση στην αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών της υγειονοµικής κρίσης -το γνωρίζουµε ότι αυτές θα είναι σηµαντικές-, µε έµφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και στη στήριξη των εισοδηµάτων, ειδικά των ασθενέστερων συµπολιτών µας».

Ορόσημο

Κρίσιµο ορόσηµο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απενεργοποιήσει τη «νάρκη του κορονοϊού» στην ελληνική οικονοµία είναι -το δίχως άλλο- η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η πρώτη διά ζώσης αφότου ενέσκηψε η πανδηµία, στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναλύει σε όλους τους συνοµιλητές του τα εµφανή οικονοµικά και πολιτικά πλεονεκτήµατα µιας γενναίας όσο και έγκαιρης απόφασης, που δεν θα αλλοιώνει τις βασικές αρχές της γαλλογερµανικής πρότασης, ήτοι την υπεροχή των επιδοτήσεων έναντι των δανείων και την απουσία όρων που θα δηµιουργούσαν την εντύπωση µιας αυστηρής, νεοµνηµονιακού χαρακτήρα επιτήρησης. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει διαµηνύσει προ ηµερών σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι «δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», συµπληρώνοντας ότι µια τέτοια προοπτική θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτη» από τις πολλαπλώς πληττόµενες χώρες του Νότου. Μολονότι η Αθήνα εκτιµά ότι εντέλει η Ανγκελα Μέρκελ θα εξασκήσει την επιρροή της προς πάσα κατεύθυνση προκειµένου να υπάρξει απόφαση την προσεχή εβδοµάδα στις Βρυξέλλες, τα εµπόδια αυτή την ώρα φαντάζουν υψηλά.

Συγκεκριµένα, η ελληνική κυβέρνηση προβληµατίζεται εντόνως από τις προϋποθέσεις (µία εκ των οποίων είναι, κατά πληροφορίες, η αναµόρφωση του Ασφαλιστικού σε Ιταλία και Ισπανία, που θέτει η βασικότερη εκπρόσωπος των... φειδωλών κρατών-µελών, η Ολλανδία) αλλά και από τις διεργασίες γύρω από τη χρονική διάρκεια για την απορρόφηση των χρηµάτων. Η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µε δυσθυµία την προοπτική η χρονική διάρκεια να µειωθεί στα τρία από τα τέσσερα χρόνια που προβλέπει το σχέδιο Παρισιού - Βερολίνου, εισήγηση που φαίνεται να υιοθετεί ο -σε ρόλο γεφυροποιού- πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στις επικείµενες σκληρές διαπραγµατεύσεις στις Βρυξέλλες.

Βασική αρχή της προσέγγισης του Μεγάρου Μαξίµου είναι πως οι συγκεκριµένοι πόροι θα πρέπει να «κουµπώσουν» στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικονοµίας, «να χρηµατοδοτήσουν, δηλαδή, την ταχύτερη δυνατή επαναφορά της χώρας σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, εκτελώντας κατ’ ουσίαν τις βασικές προτεραιότητες του προεκλογικού προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας», όπως το θέτει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, η Αθήνα προσέρχεται στη... µεγάλη διαπραγµάτευση επιδιώκοντας να διασφαλίσει πως ένα σεβαστό κοµµάτι -περί τα 6 δισ. ευρώ- από αυτά που θα διατεθούν στη χώρα µας υπό τη µορφή επιδοτήσεων θα αξιοποιηθεί για τη µείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός σε τακτικούς του συνοµιλητές, αµφότεροι οι στόχοι ισοδυναµούν µε πολύτιµα αναπτυξιακά και επενδυτικά εργαλεία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους µας πώς το γρήγορο rebound της ελληνικής οικονοµίας αλλά και η έγκαιρη αντιµετώπιση της αναµενόµενης κοινωνικής δυσαρέσκειας συναρτώνται ευθέως µε τη διαµόρφωση εκείνων των όρων που δεν θα επιτρέψουν την επί µακρόν παράταση της υφιστάµενης οικονοµικής κρίσης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊός