Πολιτική|14.07.2020 08:02

Ηχηρό μήνυμα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας από την Αθήνα – Ζητεί σκληρά αντίμετρα

Σπύρος Μουρελάτος

Σε φάση υπερδιέγερσης εισέρχεται η ελληνική διπλωματία στο φόντο της απαράδεκτης απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της εντεινόμενης τους τελευταίους μήνες τουρκικής επιθετικότητας με την υπόμνηση πως η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να υπερασπίσει με αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναμένεται να εκπέμψει στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες, αναμένεται, εξάλλου, να επικαιροποιήσουν και να συντονίσουν την τακτική τους εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 17/18 Ιουλίου, καθώς η Αθήνα στηρίζει σθεναρά την αξίωση της Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας μετά τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικώς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας εγκαινιάζει έναν ακόμη κύκλο διεθνοποίησης της παραβατικότητας της Άγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες  τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αντιστοίχως. Στο ίδιο μοτίβο, η Αθήνα επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί σε όλα τα φόρα εξ ου και η προ ημερών επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρικ Ντάεμς, κατά την οποία η πρώην Υπουργός Εξωτερικών ζητούσε προκαταβολικά την γνωμοδότηση του Συμβουλίου για τυχόν προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία. Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η Αντιπρόεδρος για πολιτιστικά ζητήματα του οργάνου, Φωτεινή Πιπιλή.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του πως σε περίπτωση, που η Τουρκία προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Ελλάδα θα απαντήσει με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Συμπλήρωσε, δε, πως σε αυτήν την περίπτωση, η Αθήνα θα κινηθεί για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη στρατιωτική συνδρομή των λοιπών κρατών – μελών.

Η σκλήρυνση της ελληνικής στάσης, αποτυπώνεται και στην βεντάλια των διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων, που ζήτησε να ετοιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Δένδιας. Μεταξύ των μέτρων, που εισηγήθηκε η Αθήνα είναι ο τερματισμός διοχέτευσης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο τερματισμός της πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, που συνεπάγεται και την διακοπή της ροής κονδυλίων, που εντάσσονται στην προενταξιακή διαδικασία, η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης κ.α.   

Νέο σπιράλ περιοριστικών μέτρων για να μη χρειαστεί lockdown

Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, πολύ κρίσιμα, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να ανακόψει πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Τέλη της εβδομάδος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Υγείας και Πολιτική Προστασία αναμένεται να επαναξιολογήσουν την κατάσταση, καθώς θα έχει μεσολαβήσει μία εβδομάδα αυστηρότατων ελέγχων στον Προμαχώνα, από όπου έχει διαπιστωθεί και η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων. Η προαναγγελία, μάλιστα, χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στον Προμαχώνα και αυστηρών ελέγχων στην Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή, ερμηνεύονται ως το τελευταίο στάδιο πριν από τη λήψη ακόμη δραστικότερων μέτρων, όπως το κλείσιμο του Προμαχώνα, κάτι δεν θεωρείται αυτήν την ώρα το πιθανότερο σενάριο, δεν μπορεί, ωστόσο και να αποκλειστεί, εφόσον η αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας δεν αποδώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εξετάζουν βάσει του ρεπορτάζ, να καθιερώσουν το μοντέλο του υποχρεωτικού τεστ τουλάχιστον 72 ώρες προτού εισέλθει στη χώρα μας ο επισκέπτης και στις πτήσεις από χώρες όπως ΗΠΑ και Ρωσία, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, εφόσον αυτό αποδώσει καρπούς. Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας, το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με το οποίο αποκαθίστανται οι πτήσεις μετά τις 15 Ιουλίου, ακολουθεί η Σουηδία, με την οποία επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από τις 22 Ιουλίου και μετά.

Στο εσωτερικό, η απαγόρευση των πανηγυριών, στα οποία ο συνωστισμός τα τελευταία 24ωρα έδινε την εντύπωση, πως βρισκόμασταν στην περίοδο προ του κορονοϊού, αλλά και ο έντονος προβληματισμός για λοιπές εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες, καθώς και η απουσία οποιουδήποτε μέτρου προστασίας στα beach bars σηματοδοτούν πιθανώς την έναρξη ενός νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση φέρεται θορυβημένη από την έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως. Στην κυβέρνηση, εξάλλου, φέρονται έτοιμοι να λάβουν οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να μην τεθεί εν κινδύνω ούτε η δημόσια υγεία, ούτε και η τουριστική σεζόν του Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο, το διάστημα έως το τέλος του μήνα κρίνεται άκρως καθοριστικό, εξ ου και δεν μπορεί να αποκλειστούν και άλλες παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση με τις χθεσινές.

Σε εφαρμογή το σχέδιο αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου        

Την ίδια ώρα, η αποψινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ ) σηματοδοτεί την έναρξη ενός εκτεταμένου διαλόγου, που αναμένεται να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, όταν και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ολοκληρωμένη της πρόταση, το masterplan, όπως το χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνεργάτες, κεντρική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι οι συγκεκριμένοι πόροι, οι οποίοι σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027 υπερβαίνουν τα 50 δισ. ευρώ, να αξιοποιηθούν προκειμένου να μπει σε νέες, σύγχρονες βάσεις το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, έκτασης περίπου 100 σελίδων, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι οικονομικές προτεραιότητες του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και οι 15 προτεινόμενοι άξονες Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Μείζονες στόχοι του πρωθυπουργού, η ανάπτυξη και η διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος (μείωση φορολογίας – άρση γραφειοκρατίας) προκειμένου να έλθουν στην χώρα μεγάλες, ξένες επενδύσεις και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η μείωση της ανεργίας μέσω της δημιουργιάς νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Στην κυβέρνηση εννοούν, όπως λένε χαρακτηριστικά, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς, όπως τα logistics, τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μετά το καλοκαίρι το ζήτημα του σχεδίου για την ανάταξη της ελληνικής Οικονομίας θα καταστεί αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όπως προανήγγειλε προ ημερών από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊός