Πολιτική|15.07.2020 07:09

Αυξάνεται η ευρωπαϊκή πίεση προς την Τουρκία – Απειλείται με οικονομική απομόνωση

Σπύρος Μουρελάτος

Όλα τα στοιχεία ενός αβέβαιου πολιτικού θρίλερ έχει πλέον η προσπάθεια της ευρωπαϊκής ηγεσίας να συνετίσει τον Ερντογάν και την Τουρκία εκτρέποντάς τον από το μονοπάτι της εντεινόμενης παραβατικότητας, στο οποίο βαδίζει η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες. Και μπορεί η μυστική τριμερής συνάντηση, που αποκάλυψε το Open στο κεντρικό του δελτίο, να παραπέμπει σε ιστορίες βγαλμένες από το… ανθολόγιο του Ψυχρού Πολέμου – βοηθάει σε αυτό και η τοποθεσία της συνάντησης, καθώς το Βερολίνο υπήρξε το σήμα κατατεθέν εκείνης της περιόδου, τουλάχιστον για την Ευρώπη - καταδεικνύει, πάντως, ότι η διεθνής κοινότητα και εν προκειμένω η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποιεί το μέγεθος της απειλής, που αντιπροσωπεύουν για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα οι τουρκικές… πιρουέτες. Τελευταία, η αδιανόητη απόφαση της ηγεσίας της γείτονος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας να συγκαλέσει μία τριμερή συνάντηση ανάμεσα στον σύμβουλο της Καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ, την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, πιστοποιεί την ενεργό εμπλοκή της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης να συμμορφώσει την Άγκυρα προς τη διεθνή νομιμότητα, κάτι, που ταυτίζεται και με το νόημα των κλιμακούμενων πιέσεων της Αθήνας, που ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις και να διαδραματίσουν εν τέλει ενεργό ρόλο στην αποτροπή επιθετικών ενεργειών κατά της Τουρκίας.

Ακόμη και η επιλογή των συνομιλητών έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς Σουρανή και Καλίν διατηρούν τακτική επικοινωνία και ήταν τα πρόσωπα που προετοίμασαν αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την προ 15μέρου τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Καρότο και μαστίγιο

Εξάλλου, η θετική απόκριση της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της Γερμανίας, που κυοφορήθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τελευταία 24ώρα, επιβεβαιώνει και την αξιωματική θέση της Αθήνας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Προ ολίγων ωρών, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε σημειώσει με νόημα πως Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα. Στη λογική του καρότου με το μαστίγιο, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε προς την Τουρκία και την ΕΕ πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου δεν μπορεί παρά να σημαίνει την ώρα για δυναμικότερη αντίδραση, αφήνοντας κατ’ ουσίαν ελάχιστα προς παρερμηνεία σε ό,τι αφορά στο πώς θα απαντήσει η χώρα μας εάν η Τουρκία αποπειραθεί να «τρυπήσει» την ελληνική ΑΟΖ.

Την ίδια προειδοποίηση περί της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είχε απευθύνει μία ημέρα πριν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τι συζητήθηκε στη μυστική τριμερή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αμφιτρύωνας της συνάντησης, η Γερμανία, κάλεσε την πλευρά της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων απέχοντας από κάθε προκλητική και παραβατική ενέργεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές πως απαράβατος όρος για να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας και ουσιαστικός διάλογος επί της μόνης υπαρκτής εκκρεμότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, ήτοι τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον η τουρκική πλευρά κατανοεί ότι το συμφέρον της έγκειται στην αποχή από κάθε ενέργεια, που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, όπως τόνιζαν σχετικώς κυβερνητικές πηγές.

Ο άλλος δρόμος, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές,  είναι ο κατάλογος των κυρώσεων, που εισηγείται η Αθήνα και που είναι ικανές, όπως επισημαίνουν τα ίδια πρόσωπα να «ταρακουνήσουν» την ούτως ή άλλως προβληματική τουρκική Οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, το διπλωματικό ντεμαράζ της Ελλάδος συνεχίζεται, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει σειρά επαφών, είτε πρόκειται για τηλεφωνικές επικοινωνίες, είτε πρόκειται για διά ζώσης συναντήσεις με σημαίνοντες ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή Ένωσηκυρώσεις