Βόρεια Μακεδονία: Άνοιξαν οι κάλπες-Μάχη στήθος με στήθος για Ζάεφ-Μίτσκοσκι
Τίμος ΦακαλήςΣε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουλίου οι δέκατες κοινοβουλευτικές εκλογές, και οι πέμπτες πρόωρες στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις ενός μέτρου και απολυμαίνοντας τα χέρια τους υποχρεωτικά πριν και μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, πολίτες της γειτονικής χώρας προσέρχονται από το πρωί στα εκλογικά τμήματα.
Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση συμμετέχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Βουλής. Είκοσι ημέρες αργότερα, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αποκτήσει τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα σχηματιστεί η νέα πολιτική κυβέρνηση.
Συνολικά, δικαίωμα ψήφου έχουν 1,814.613 πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 3.480 εκλογικά κέντρα. Αυτές οι εκλογές ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες, δεδομένου ότι διεξάγονται εν μέσω πανδημίας και σε μια περίοδο όπου η χώρα κατέγραφε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού για αρκετές βδομάδες. Συνολικά στην χώρα υπάρχουν σήμερα 3.475 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα Σκόπια και στο Τέτοβο.
Οι εκλογές αναμένεται να καθορίσουν το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας αλλά και τη σχέση της με τους γείτονές της. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στο ευρωπαϊκό μονοπάτι που χάραξε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ με την άνοδό του στην εξουσία πριν τρία χρόνια και τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας (Ελλάδα-Βουλγαρία)- εφαρμόζοντας πιστά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ή αν θα επιλέξουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με την άνοδο στην εξουσία του VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος με την εθνικιστική ρητορική του υπόσχεται ότι θα αλλάξει στο... μέλλον τα λάθη της Συμφωνίας, οδηγώντας τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια περίοδο εσωστρέφειας και απομόνωσης, κερδίζοντας, όμως, την ιδέα του... μακεδονισμού.
Η τελευταία εξέλιξη θα δυσκολέψει και τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων ενώ αναμένεται να προκύψουν σοβαρά ζητήματα και στη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισαν διπλωματικοί κύκλοι από τα Σκόπια.
Η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές αναμένεται να είναι μικρότερη απ’ ότι στις προηγούμενες -γεγονός που ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου οι ψηφοφόροι του εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης. Την ίδια ώρα σταθερά καταγράφεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό κοντά στο 16% το οποίο δηλώνει ότι φοβάται να προσέλθει στις κάλπες λόγω κορονοιού.
Οι εκλογές παρακολουθούνται από 2.709 εγχώριους και ξένους παρατηρητές. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 π.μ. και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 9 μ.μ.
Χωρίς κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο
Στις αρχές του τρέχοντος έτους τα κύρια πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σε μια τεχνική κυβέρνηση να οργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο απολύθηκε και άρχισαν οι προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία. Με τις πρώτες περιπτώσεις Covid19, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι προετοιμασίες σταμάτησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήχθη στις 18 Μαρτίου. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας είχε αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.
Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.