Οσμάνι: Θα συνεχίσουμε δυναμικά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Τίμος ΦακαλήςΑποστολή στα Σκόπια
Ως το καλύτερο αποτέλεσμα για την σταθερότητα και την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας αλλά και την καλή γειτονία, το οποίο εξασφαλίζει αρμονικές σχέσεις και ισορροπίες και στο εσωτερικό, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Έθνος της Κυριακής ο Μπουγιάρ Οσμάνι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, και σημαίνον στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI.
Το συγκυβερνόν αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 11.47% αναδείχτηκε τρίτη δύναμη μετά το SDSM και το VMRO-DPMNE στις εκλογές της 15ης Ιουλίου. Καταλαμβάνοντας 15 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο είναι ο μεγάλος νικητής του αλβανικού μπλοκ και ρυθμιστής των μετεκλογικών συνεργασιών στη γειτονική χώρα παίζοντας κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Βόρειας Μακεδονίας.
«Είναι πολύ σημαντική και μεγάλη επιτυχία τόσο για το κόμμα όσο και για τους Αλβανούς γενικότερα δεδομένου ότι αυξήθηκε η δύναμή μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά το DUI από τη μια βασικό παράγοντα καθορισμού των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και από την άλλη αντικατοπτρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα ως εγγυητή εφαρμογής όλων των συμφωνιών που έχουν δρομολογηθεί όπως η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, η Συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία αλλά και η Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας. Και το DUI είναι συνώνυμο αυτής της διαδικασίας για σταθερότητα, ευρω-ατλαντική προοπτική, καλή γειτονία και εξασφάλιση ισορροπιών στο εσωτερικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία, οι κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και η διαχείριση της επόμενης μέρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση των πολιτών. Ωστόσο, αν και πολιτικά ζητήματα δεν ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόσμου, θεωρεί ότι, τελικά, επηρέασαν σημαντικά την ψήφο του, καθορίζοντας εν μέρει και το τελικό αποτέλεσμα.
Σχηματισμό ικανής κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ
Ο Μπουγιάρ Οσμάνι εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων θα ξεκινήσουν άμεσα. «Και μέσα από μια γρήγορη διαδικασία είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συγκρότηση των θεσμών για να αντιμετωπιστεί η πανδημία αλλά και οι κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες από αυτήν. Από την άλλη, μην ξεχνάτε, ότι είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην καθυστερήσουμε για την συγκρότηση των νέων θεσμικών οργάνων».
Αναφερόμενος στην δύσκολη προεκλογική σχέση του DUI με το Ζόραν Ζάεφ-η οποία σημαδεύτηκε από συχνές αντιπαραθέσεις-στέλνοντας ο πρώην πρωθυπουργός το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην… αντιπολίτευση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και το κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Οσμάνι τόνισε ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο Ζάεφ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μετά και τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν νομίζει ότι… παραμένει στην ίδια θέση ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. «Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι εμείς θα καθορίσουμε ποιος θα μπει στον κυβερνητικό μας σχηματισμό και όχι κάποιος άλλος. Εκτιμώ λοιπόν ότι το DUI θα λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και εμείς θα αποφασίσουμε ποιο κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας θα συμμετάσχει στο συνασπισμό μας».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ο κ. Οσμάνι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και επομένως είναι σημαντικό από τη μια να σχηματιστεί μια πολύ λειτουργική, αποτελεσματική και υποστηρικτική κυβέρνηση, υπηρετώντας αυτό το στόχο και από την άλλη μια κυβέρνηση που θα έχει την ικανότητα να τρέξει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό. Και θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με την ΕΕ όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Υπήρξαν καθυστερήσεις
Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων και κατά πόσον αυτές θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζει ότι αυτές καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, ενώ παραδέχεται ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της λόγω των εκλογών, οι οποίες ήταν αναμενόμενες και δικαιολογημένες. «Πιστεύω ότι με την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα συνεχίσουμε δυναμικά στην εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων οι οποίες προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε ο κ. Οσμάνι.
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια στρατηγική Συμφωνία πολύ ευρύτερη, απ’ ότι έχει κατά νου η κοινή γνώμη και δεν περιορίζεται στη διευθέτηση μόνο του ονοματολογικού ζητήματος. Έχει πολλές δυνατότητες και περιλαμβάνει πολλά επίπεδα συνεργασίας τα οποία είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτούν το συντομότερο δυνατόν Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών και των δύο χωρών».
Χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη από την Αθήνα για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγματεύσεων με την ΕΕ την προσεχή άνοιξη
Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Οσμάνι χαιρετίζει την κίνηση της Αθήνας να υποστηρίξει έντονα την προσπάθεια των Σκοπίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Είναι πολύ καλό που μας υποστήριξε σθεναρά η Αθήνα. Χρειαζόμαστε όμως περαιτέρω υποστήριξη για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγματεύσεων την προσεχή άνοιξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επίσημα τη διαδικασία με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και αναμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει εκ νέου τη διαδικασία αλλά και να προωθήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της. Εκτιμώ ότι αν και υπήρξε επιβράδυνση κατά τη διάρκεια των εκλογών νομίζω ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες προκειμένου να συνεχίσουν την εφαρμογή όρων της Συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Οσμάνι και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Και με τη βοήθεια της επικοινωνίας, μέσω της εγγύτητας αλλά και των αλληλεπιδράσεων θα εξαλειφθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν».
Σκληρά παζάρια
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σλαβομακεδoνικών και αλβανικών κομμάτων αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των δέκατων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Κεντρικό στοίχημα είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και θα διαπραγματευτεί από τη μια με τις Βρυξέλλες και από την άλλη θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό οδηγώντας τη χώρα μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στους κόλπους της ΕΕ. Η κάλπη ανέδειξε πρώτο κόμμα το σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, δίχως όμως αυτοδυναμία και με μικρή διαφορά από το την κεντροδεξιά παράταξη VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ενισχυμένο βγήκε το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και κύριο ρυθμιστή των εξελίξεων ενώ ακολουθούν η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τελευταίο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA). Σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία ενισχύθηκαν σημαντικά καταλαμβάνοντας 28 έδρες (20 έδρες στις εκλογές του 2016), ενώ τα κόμματα του σλαβικού πολιτικού μπλοκ έχουν απώλειες 8 εδρών.
Τα σενάρια
Το SDSM με τους 46 βουλευτές του μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το DUI του Αλί Αχμέτι, με το οποίο θα έχει ακριβώς 61, και για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να ενταχθεί και DPA. του Μεντούχ Θάτσι. Ο ίδιος ο Ζάεφ, αν και υποσχόταν στους οπαδούς του ότι θα έστελνε στην αντιπολίτευση το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο από το 2002 συμμετέχει στην κυβέρνηση σχεδόν αδιαλείπτως, ως μικρότερος εταίρος, συμμαχώντας κατά καιρούς με διαφορετικά κόμματα, θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική δεδομένου ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώριο για ένα τέτοιο σενάριο.
Από την άλλη το DUI έχοντας βγει ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία αναμένεται να παίξει το προεκλογικό χαρτί ορισμού Αλβανού πρωθυπουργού προκειμένου να μπει σε κυβερνητικό σχηματισμό. Σενάριο όμως που δεν πρόκειται να… περπατήσει, αλλά θα λειτουργήσει περισσότερο ως μοχλός πίεσης προκειμένου να αποσπάσει περισσότερα και καλύτερα πόστα στα 19 υπουργεία της χώρας. Δύσκολη είναι η σύμπραξη του DUI με το VMRO αν και έχουν υπάρξει στο παρελθόν στην κυβέρνηση δεδομένου ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία. Ζητούμενα που απέχουν από την πολιτική κατεύθυνση του VMRO. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να φέρει εξελίξεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αρχηγό του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι να δέχεται πιέσεις παραίτησης εντός και εκτός κόμματος προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες μεταρρύθμισης του κεντροδεξιού συνασπισμού.
Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ποιος κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο λογισμικό της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στην ενημερωτική ιστοσελίδα time.mk, σταματώντας την μετάδοση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών. Σενάρια από τη γειτονική χώρα θέλουν πίσω από το χακάρισμα των λογαριασμών να κρύβεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να δημιουργηθεί αναμπουμπούλα και να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα.
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής