Πολιτική|20.07.2020 14:59

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Βλέπει συμβιβαστική λύση ο Μακρόν

Newsroom

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορρυφής. «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι το κλίμα οξύνθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο βλέπει φώς... στο τούνελ. «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός» προσέθεσε και κατέληξε: «Αρχίζω τη σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στη σύνοδο».

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, είπε ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ύστερα από το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων και εντάσεων. Θα είναι η τέταρτη μέρα της Συνόδου, που πλέον σπάει κάθε ρεκόρ διάρκειας των συμβουλίων των ηγετών της ΕΕ, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας το 2010.

Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ψαρά, χθες, οι ηγέτες είχαν συναντηθεί όλοι μαζί για το δείπνο γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Διέκοψαν στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα για 45 λεπτά διάλειμμα. Τελικά, η Ολομέλεια ξεκίνησε ξανά στις 06.30 ώρα Ελλάδας για να διακοπεί τελικά μισή ώρα μετά για τις 17:00.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος, οι ζυμώσεις αφορούσαν τελικά το οικονομικό σκέλος των διαπραγματεύσεων. Το βασικό αγκάθι είναι το ύψος των επιχορηγήσεων. 

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο Open Tv

ΓαλλίαΒρυξέλλεςΕμανουέλ ΜακρόνΣύνοδος Κορυφής