Πολιτική | 23.07.2020 19:54

Επιβεβαιώνεται η παρέμβαση Μέρκελ στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Newsroom

Την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.

«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές. Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό. Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές - τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας - απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι ακριβώς γι' αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο ισχύει και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση - και για το υπουργείο Εξωτερικών και για το υπουργείο Άμυνας: «Αξιοποιούμε και αξιοποιήσαμε και κατά το παρελθόν τις επαφές μας, ώστε να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση», κατέληξε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Νωρίτερα, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στις πραγματικές διαστάσεις της παρέμβασης της Άνγκελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά, διαψεύδοντας ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου, καταρρίπτοντας εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν την Τετάρτη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία δεν συμμερίζονται τις φήμες περί οριακής κατάστασης, τονίζουν όμως ότι τα πράγματα είναι σοβαρά στο Αιγαίο.

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Bild υποστήριζε ότι μόνο έπειτα από παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου αποτράπηκε την Τρίτη ελληνοτουρκική στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο. Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα, όμως, δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.

Κλήση Τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε, όμως, τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο, Αλί Κεμάλ Αϊντίν, στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆνγκελα ΜέρκελΤουρκία