Πολιτική|28.07.2020 16:07

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Εντολή προέδρου να παγώσουμε τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Newsroom

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν μιλώντας σχετικά με την τουρκική εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση κι ας "παγώσουμε" για λίγο τις επιχειρήσεις μας».

Ο Ιμπραΐμ Καλίν, προανήγγειλε ότι η Τουρκία... ρίχνει νερό στο κρασί της, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι έπαιξαν ρόλο οι διεθνείς πιέσεις που δέχεται η γειτονική χώρα για τις προκλητικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή και δη η παρέμβαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις "αμφιλεγόμενες περιοχές" θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.

Οσον αφορά στην διένεξη με τη χώρα μας τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν για την Ελλάδα να επιτύχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την ένταξη στην ΕΕ ως εργαλείο πίεσης».

Πέτσας: Θετική ενέργεια το πάγωμα ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγη ώρα μετά την εντολή για «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ήρθε η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «θετική ενέργεια». 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτό το γεγονός δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική navtex αποσύρεται εν τoις πράγμασι. «Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την τριμερή που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

«Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών», είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ζητήματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές προκλήσεις και η Αγία Σοφία δημιουργούν προβλήματα, χάσματα ψυχικά μεταξύ των χριστιανών», συμπλήρωσε.

τουρκικές προκλήσειςΙμπραχίμ ΚαλίνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΟρούτς Ρέις