Πολιτική|07.08.2020 08:56

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ: Πώς την αποτιμά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήρθε η πρώτη αντίδραση για την υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκαναν το πρώτο σχόλιο για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά και για την προκλητική αντίδραση της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι «βράζουν» με το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και ρίχνουν τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το OPEN TV, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρωτοβουλία αυτή είναι από την τουρκική πλευρά και ουσιαστικά φαίνεται πως είναι η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι «ανύπαρκτη».

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Τι σημαίνει η σύναψη της συμφωνίας με την Αίγυπτο

λούσιο είναι το παρασκήνιο της συμφωνίας που υπέγραψαν την Πέμπτη (6/8) η Ελλάδα με την Αίγυπτο για για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, η σημερινή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων 15 χρόνων. Διαβουλεύσεων και στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο με επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων εμπειρογνωμόνων Ελλήνων και Αιγυπτίων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη, το σημερινό ταξίδι του Νίκου Δένδια για να υπογράψει έγινε υπό άκρα μυστικότητα. «Η διπλωματική συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός και σε κάθε συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις το 100% του στόχου σου» αναφέρει η δημοσιογράφος του OPEN TV, ενώ τονίζει ότι γνωρίζαμε πως η Αίγυπτος δεν ήθελε να μπει ανάμεσα στην ελληνοτουρκική διένεξη.

Για αυτό και συμφωνήθηκε να γίνει μερική οριοθέτηση από την Ρόδο και νοτιοανατολικά. Η ελληνική πλευρά ήθελε στην πράξη να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και το πέτυχε, αφού η συμφωνία που είναι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου «κόβει» το τουρκολυβικό μνημόνιο. Επίσης κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών, άρα και την Κρήτη, την επήρεια της οποίας αμφισβητούσε η Τουρκία.  Εν ολίγοις, η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία, που αφήνει όμως εκκρεμότητες για το μέλλον, για μεταγενέστερη, πλήρη οριοθέτηση.

τουρκική πρόκλησηκρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική ΜεσόγειοςΑίγυπτοςελληνική ΑΟΖ