Πολιτική|09.08.2020 08:15

Ο Μητσοτάκης βάζει στο συρτάρι τον δοµικό ανασχηµατισµό έως τις αρχές του 2021

Σπύρος Μουρελάτος

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως επενδύουν σε µια θετική αλληλουχία γεγονότων, η οποία, όπως λέγεται, θα θέσει σε κίνηση ή αξιοποίηση των αυξηµένων κοινοτικών πόρων: η ελάφρυνση του βάρους στη µισθωτή εργασία δηµιουργεί ένα ανοδικό σπιράλ οικονοµικής ανάπτυξης, η ελκυστικότερη µισθωτή εργασία θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η µείωση των φόρων θα αυξήσει το διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών, µε αποτέλεσµα την αύξηση της εγχώριας αποταµίευσης, που θα ανατροφοδοτήσει την ενίσχυση των επενδύσεων και µέσω της τόνωσης των µικρότερων επιχειρήσεων θα αυξάνεται και ο αριθµός των µεσαίων και µεγαλύτερων επιχειρήσεων, διαχέοντας εντέλει τα προαναφερθέντα οφέλη σε όλο το φάσµα της ελληνικής οικονοµίας.

Εξάλλου, και εν αντιθέσει µε την τιµωρητική διάθεση της προηγούµενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη µεσαία τάξη, που εκφράστηκε και µέσω της εξοντωτικής φορο-καταιγίδας των τελευταίων ετών, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναζωογόνηση της µεσαίας τάξης αποτελεί βασική προτεραιότητα. Εξάλλου, στις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός επεσήµαινε, µεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ότι «οι Ελληνες και ειδικά η µεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους. Οσο περισσότερο φορολογείς τους πολίτες τόσο περισσότερο δυσπιστούν προς το κράτος και έχουν κίνητρο να φοροδιαφεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε τη µεσαία τάξη και κάθε παραγωγικό πολίτη αντιµετωπίζοντάς τους σαν πηγή φορολογικής αιµοδοσίας, αφαιρώντας την προστασία που απολάµβαναν έως τότε».

Το σχέδιο

Ως επιστέγασµα, στην κυβέρνηση θεωρούν πως το υπό διαµόρφωση σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονοµίας «στοχεύει να βάλει ξανά την Ελλάδα στον χάρτη ενός κόσµου που αλλάζει. Και να επενδύσει σε σηµαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια για να µεταµορφωθεί η χώρα και να γίνει η ζωή των Ελλήνων καλύτερη». Εξ ου και κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν λίγο έως πολύ αστεία την κριτική περί µνηµονιακών δεσµεύσεων που κάνει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Τα ίδια πρόσωπα σηµειώνουν ότι, ελλείψει εναλλακτικού πειστικού αφηγήµατος για την παρούσα συγκυρία, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναπαράγει εύκολα κλισέ µιας παρελθούσης περιόδου -δεν υπάρχουν περικοπές µισθών και νέοι φόροι, αλλά ελαφρύνσεις-, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να διαγράψουν από τη συλλογική µνήµη πως ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ υπέγραψαν το µακράν σκληρότερο των µνηµονίων.

Στο Μέγαρο Μαξίµου γνωρίζουν πως το κυβερνητικό σκάφος εισέρχεται από τα τέλη Αυγούστου σε αχαρτογράφητα ύδατα, από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των πληγών που αφήνει κυρίως στην οικονομία το lockdown ελέω του κορονοϊού. Χωρίς καµία διάθεση να εξωραΐσουν την κατάσταση, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως οι αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως εκ τούτου και η µεσοπρόθεσµη προοπτική της, θα εξαρτηθούν σε µεγάλο βαθµό από το κατά πόσο θα µπορέσει να... απαντήσει µε αποτελεσµατικότητα και µε ταχύτητα στις συνθήκες οικονοµικής δυσπραγίας που θα έλθουν εντονότερα στο προσκήνιο.

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν πως αρέσκεται να δρα προληπτικά και πως είναι σε θέση να αφουγκράζεται εγκαίρως τις ανάγκες σε όλα τα επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσµα και συνεκτιµώντας την ανάγκη ευρύτερων αλλαγών στο αµέσως προσεχές διάστηµα, και εφόσον το απαιτήσουν οι επικείµενες πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να... παγώσει τον ανασχηµατισµό, περιορίζοντας τις κινήσεις του σε ολιγάριθµες λειτουργικές βελτιώσεις, όπως χαρακτηρίστηκαν, απολύτως προσαρµοσµένες στις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάκαµψης.

Εως τις Αρχές του 2021

Πάντως, γνώστες του «γαλάζιου» παρασκηνίου επιµένουν πως ένας ευρύτερος και πιθανώς και δοµικός ανασχηµατισµός είναι περίπου βέβαιο πως θα επέλθει τους επόµενους µήνες και έως τις αρχές του 2021, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να σηµατοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου διακυβέρνησης. Πολλώ δε µάλλον που, παρά τις εν πολλοίς µη προβλέψιµες -τουλάχιστον για την ώρα- προκλήσεις της επόµενης περιόδου, ο πρωθυπουργός διαµηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι απόλυτη επιδίωξή του παραµένει η εξάντληση της τετραετίας και η διενέργεια εκλογών το 2023.

Κυριάκος Μητσοτάκηςανασχηματισμόςκυβέρνηση