Τηλεφώνημα του Μακρόν στον Τραμπ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
NewsroomΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία μίλησαν για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μίλησα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό εκεί. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό».
Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Στήριξη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, εκδόθηκε ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το OPEN ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα και οι εταιρική σχέση των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας ανέφερε ότι «η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων