Πολιτική|15.08.2020 13:09

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία: Δεν μας πτοείτε - Τι ζητά ο Τσαβούσογλου

Newsroom

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε σήμερα 15 Αυγούστου 2020, στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιάσο Λέσβου. Μετά το πέρας της λειτουργίας και την ξενάγησή της στο Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πάσχα του καλοκαιριού» ονόμασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Φώτης Κόντογλου. Σύμβολο της καταπάτησης του θανάτου, γιατί η Παναγία μπορεί να «εκοιμήθη», δεν «κατέλιπε», όμως, τον «κόσμον». Ο λαός μας τής το ανταποδίδει, θεωρώντας την παντοτινή μητέρα, τροφό και προστάτιδα, εκείνη που γρηγορεί και μεσιτεύει.

Σήμερα που βρίσκομαι στη Λέσβο, με τις τόσες εκκλησιές της Παναγίας, σκέφτομαι πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε ο λαός μας με το πρόσωπό της, δίνοντάς της πεντακόσια σχεδόν ποιητικά προσωνύμια. Πόσο την αγάπησε, πόσο όμορφα την ύμνησε, πόσο συχνά προσέτρεξε στη μέριμνα και τη συνδρομή της. Βαθιά ριζωμένη στην εθνική και πνευματική μας παράδοση από την εποχή του Βυζαντίου, δεν ήταν μόνο η καταφυγή και η αγία σκέπη, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός που ενέπνεε σθένος, ενότητα και ομοψυχία στις δύσκολες ώρες. Σθένος, ενότητα και ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα, απέναντι στις δοκιμασίες της πανδημίας καιτης οικονομικής ανασφάλειας. Απέναντι, ιδίως, στην απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία.

Από την ακριτική Λέσβο αναγνωρίζουμε σήμερα την οφειλή μας στις ένοπλες δυνάμεις μας, που με αυταπάρνηση και ετοιμότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της πατρίδας.

Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Τηρεί τις δεσμεύσεις της, τιμά την ιστορία της και τη γεωπολιτική της θέση. Τα νησιά μας επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.

Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου και της καλής γειτονίας και σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές διπλωματικές οδούς. Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει.

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ να απευθύνεται σε όσους δεν σέβονται την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δίνει την απάντησή του στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δήλωση του, επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο, και παράλληλα επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να απευθυνθεί σε αυτούς που δεν σέβονται την Τουρκία.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Το κάλεσμα της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

T

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το περιστατικό με τα δύο πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή όπου πλέει το Oruc Reis, παρουσιάζοντας και φωτογραφικά ντοκουμέντα και καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για «επίθεση» κατά του τουρκικού ερευνητικού και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από τη φρεγάτα «Λήμνος».

Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

ΗΠΑ: Ανησυχία αλλά όχι καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Open TV, οι ΗΠΑ αρκέστηκαν στο να εκφράσουν την ανησυχία τους και να ζητήσουν διάλογο για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν προχώρησαν στην καταδίκη των έκνομων ενεργειών των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Εν μέσω της έντασης αναφορικά με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό με ελληνικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.

Δένδιας - Πομπέο στη Βιέννη: «Να μην υπάρξει σύγκρουση»

Σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης Δένδια -Πομπέο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα και οι εταιρική σχέση των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με το OPEN, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

T

Νίκος ΔένδιαςΑνατολική ΜεσόγειοςΜάικ ΠομπέοΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλου