Πολιτική|16.08.2020 09:45

Μιχάλης Ιγνατίου: Θα έχει πλάκα ο Τραμπ να πάρει θέση για την Τουρκία και να κάνει ρεζίλι τους Ευρωπαίους

Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι φανερό πια ότι ξεκίνησε η πορεία προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και αυτό εξάγεται από τη σωστή ανάλυση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δεν το ανέφερε ξεκάθαρα στη δική του δήλωση -είπε ότι θα επιβληθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή- από την πλευρά του ο κ. Τραμπ ομιλεί για διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δυστυχώς ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει το hellasjournal, απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία για την παραβατικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αν -και θα έλεγα- αντιλαμβανόμαστε, από τον κ. Μακρόν ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο κ. Τραμπ συμφώνησε με τις θέσεις του για την Τουρκία. Ας το καταγράψουμε αυτό. Διότι αν ο Γάλλος Πρόεδρος έπεισε τον Αμερικανό Πλανητάρχη, θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στην περιοχή μας.

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν κρύβει τα λόγια του όταν πρόκειται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ομιλεί πάντα με σκληρά λόγια και θα έλεγα και με ασέβεια, καθώς πιστεύει σωστά ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, που θα μπορούσε να προκαλέσει και γενική σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στην πραγματικότητα, αν δει κανείς τον χάρτη της Μεσογείου αντιλαμβάνεται εύκολα ότι από τη μία μεριά είναι η Τουρκία και απέναντι όλες οι άλλες μεσογειακές χώρες. Δεν έχει κανένα σύμμαχο εκτός του αναξιόπιστου προέδρου του καθεστώτος της Τρίπολης, ο οποίος πλήρωσε μερικά δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει «ασφάλεια» από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ και ο κ. Μακρόν «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν για διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους.

Η εξήγηση που δίνεται από διπλωματική πηγή, είναι ότι η Αμερική υποστηρίζει το διάλογο, άρα απορρίπτει τον πόλεμο και τις απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας. Βεβαίως, απαιτείται να το δηλώσει ξεκάθαρα η Ουάσιγκτον. Η Αμερική βρίσκεται πια ενώπιον των ευθυνών της. Έχει υποχρεώσεις απέναντι στην  Ελλάδα, ειδικά για την ασφάλεια της.

  • Θα έχει πλάκα βέβαια αν ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να λάβει θέση, την ίδια στιγμή που οι αναξιόπιστοι Ευρωπαίοι κοιτάνε το …ταβάνι! Πρόκειται για άθλια συμπεριφορά απέναντι σε δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τι περιμένουμε απ’ εδώ και πέρα;

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είχε μία εξαιρετική συνομιλία με τον κ. Δένδια. Ο Αμερικανός υπουργός έδειξε να γνωρίζει το πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί την Κυριακή στη Δομινικανή Δημοκρατία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συνέχεια θα ενημερώσει εκτενώς τον πρόεδρο Τραμπ. Και απ’ εκεί και πέρα εικάζουμε ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα δράσει η Αμερική.

Θεωρώ ότι από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Τσαβούσογλου, το μόνο που απομένει είναι μία συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν. Αυτή πιστεύω ότι είναι η διαδικασία που λογικά θα ακολουθηθεί. Αλλά η λογική έχει εξαφανιστεί από τον Λευκό Οίκο. Να μην το ξεχνάμε…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί βρίσκονται σε κοινή γραμμή με το Βερολίνο και θα δράσουν μαζί για την επιβολή του διαλόγου.
Βεβαίως, η προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζεται και σύμφωνα με αυτά που μεταδίδονται από το Βερολίνο θα το τραβήξει μέχρι τις 23 Αυγούστου για να ολοκληρώσει τις έρευνες, οι οποίες βεβαίως συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή. Και αυτό αποτελεί μέγα πρόβλημα διότι δημιουργούνται τετελεσμένα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί την τουρκική παρουσία στα νερά του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου. Θα είναι αργά…

Πηγή: hellasjournal

Ανατολική ΜεσόγειοςΝίκος Δένδιαςτουρκική προκλητικότηταΤουρκίαΕμανουέλ ΜακρόνΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜάικ Πομπέο