«Χουριέτ»: Άσχημα νέα για την Ελλάδα – Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το «Χάρτη της Σεβίλλης»
Μαρία ΖαχαράκηΕρώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το «Χάρτη της Σεβίλλης» που επικαλείται η Ελλάδα προς υπεράσπιση των θέσεών της στην ανατολική Μεσόγειο υπέβαλε η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία υποστηρίζει σε δημοσίευμά της σήμερα ότι «ακόμη και η Ευρώπη παίρνει αποστάσεις άλλη μια φορά από τις θέσεις της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τον "Χάρτη της Σεβίλλης" ως μη επίσημο έγγραφο της ΕΕ».
Ο αρθρογράφος διατείνεται ότι εσχάτως γίνεται συχνά αναφορά στο «Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος συχνά περιγράφεται και ως «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα τον επικαλείται για την υποστήριξη των θέσεών της, αλλά και στην Τουρκία γίνεται αναφορά σε αυτόν. Υποστηρίζει δε ότι ρωτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον χάρτη, που αποτελεί ένα προϊόν μελέτης, που ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και θεωρείται «επίσημο έγγραφο της ΕΕ».
Στα ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η επίσημη θέση της ΕΕ όσον αφορά τον «Χάρτη της Σεβίλλης», εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και ποια είναι η θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, η Επιτροπή της ΕΕ έδωσε την εξής «αξιοσημείωτη» –σύμφωνα με τη «Χουριέτ» απάντηση:
«Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ», προσθέτοντας πως «θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Σημειώνεται επίσης πως, αν και οι ακαδημαϊκές μελέτες κάνουν αναφορά στον εν λόγω χάρτη, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκπονεί τέτοιους χάρτες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Όσον αφορά τα πρόσφατα βήματα, που πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας, η ΕΕ δεν έχει προβεί σε καμία «ευθεία δήλωση που να λέει "Ακολουθήστε το χάρτη της Σεβίλλης"».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, επίσης, ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα κλίμα, που «κυριαρχείται από την επιρροή» της προεδρίας της, δηλ. της Γερμανίας, η οποία προσπαθεί να προωθήσει το διάλογο, με τελευταία έκφανση αυτού του κλίματος την μη αποδοχή αιτημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου για σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία, κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.
Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία ισχύ για την ίδια και έχει πραγματοποιήσει τα αναγκαία βήματα εδώ και χρόνια, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν απόπειρες αναφοράς σε αυτό το έγγραφο, το οποίο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως η ίδια τονίζει σε κάθε ευκαιρία.
Τέλος, γίνεται αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών».
Η θέση της Κομισιόν
Για τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης», εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ψαρά, ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».
«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο OPEN TV.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ