Χ. Θεοχάρης στο Έθνος της Κυριακής: «Eπιστηµονική φαντασία τα περί συναλλαγής µε τη Ν?»
Φώφη ΓιωτάκηΣενάρια επιστηµονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο Χάρης Θεοχάρης τα σενάρια που θεωρούν την ένταξή του στη Νέα ∆ηµοκρατία αποτέλεσµα συναλλαγής. Ο κ. Θεοχάρης µε την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» µιλά ανοιχτά για τα βήµατα που προηγήθηκαν της ένταξής του στην Πειραιώς, απαντά στο ερώτηµα για το αν είχε νωρίτερα προτάσεις και συνοµιλίες µε τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος µε «σταυρό», αποκαλύπτει τι είπε µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τι συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα. Σχετικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, χρησιµοποιεί προσεκτικά τις λέξεις, λέγοντας ότι πρώτα θα ενηµερώσει τα αρµόδια όργανα της Νέας ∆ηµοκρατίας…
Kύριε Θεοχάρη, από το Ποτάµι στη θέση του ανεξάρτητου βουλευτή και τώρα στη Νέα ∆ηµοκρατία. Σε ποιο σηµείο της διαδροµής κάνατε λάθος;
Toν χώρο του Προοδευτικού Φιλελευθερισµού υπηρετούσα, τον ίδιο χώρο θα εξακολουθήσω να υπηρετώ. Ο χώρος αυτός όντως εκφράστηκε για ένα διάστηµα από το Ποτάµι. Σήµερα, όµως, µε δεδοµένα τα αδιέξοδα του Ποταµιού αλλά και τις δραστικές αλλαγές που ο κ. Μητσοτάκης επέφερε στη Ν∆, µόνο η Ν∆ µπορεί να συστρατεύσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές, φιλελεύθερες, µεταρρυθµιστικές δυνάµεις για να βγει η χώρα από το τέλµα στο οποίο την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Καταψηφίσατε τον προϋπολογισµό. Θα καταψηφίσετε και τις «Πρέσπες»;
Στον προϋπολογισµό άσκησα συγκεκριµένη κριτική, λέγοντας ότι δεν δίνει καµία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονοµία, ούτε στηρίζει το κοινωνικό κράτος. Όσον αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, θα εκφράσω τις θέσεις µου στα αρµόδια όργανα της Ν∆. Σε κάθε περίπτωση είµαι στη Ν∆ για λόγους ευρύτερους από τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Η Ν∆ δηλώνει ότι καταψηφίζει τη συµφωνία σε κάθε περίπτωση. Ισχύει και για εσάς;
Η δηµοκρατική αρχή επιβάλλει σε κάθε βουλευτή να εκφράζει την άποψή του για τόσο σηµαντικά θέµατα στα αρµόδια όργανα. Θα το κάνω και εγώ µε παρρησία και είµαι σίγουρος ότι θα ακουστεί η άποψη αυτή από τους συναδέλφους µου.
Τελικά, τι «ζητά» ένας κεντρώος στη Νέα ∆ηµοκρατία, όπου είναι και οι κ. Βορίδης, Γεωργιάδης και Σαµαράς, µε τον οποίο συγκρουστήκατε στο παρελθόν;
Η Ν∆ έχει αλλάξει δραστικά υπό τον Kυριάκο Μητσοτάκη. Σε λίγες εβδοµάδες θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια στα οποία θα υπάρχει µια ανανέωση που δεν έχει προηγούµενο σε άλλο µεγάλο κόµµα. Μόνο µέσα από µια ευρεία µεταρρυθµιστική συµµαχία µπορούν να δοθούν λύσεις στα αδιέξοδα που υπάρχουν. Στη Ν∆ υπάρχει χώρος να ακουστούν διαφορετικές απόψεις µε αµοιβαίο σεβασµό. Ο χώρος του Προοδευτικού Φιλελεύθερου Κέντρου είναι ισχυρός στη Ν∆, ταιριάζει µε την παράδοσή της και µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές που θα υλοποιήσει µετά τις εκλογές.
Οι φήµες λένε ότι είχατε προηγουµένως συνοµιλίες µε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή συνεργασία. Ισχύει;
Η πολιτική διαδροµή µου και ο χώρος του Προοδευτικού Φιλελευθερισµού, που από την πρώτη στιγµή υπηρετώ, δεν έχουν καµία σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η ένταξή σας στη Ν∆ ήταν αποτέλεσµα συναλλαγής;
Σας είπα και προηγουµένως, κυρία Γιωτάκη, η ανταπόκρισή µου στο κάλεσµα του κ. Μητσοτάκη έγινε για λόγους καθαρά πολιτικούς. Ο χώρος του Κέντρου στον οποίο ανήκω µπορεί να προσφέρει στη Ν∆, αλλά και να κερδίσει πολλά από τη συστράτευση µε αυτήν. Όλα τα άλλα είναι σενάρια επιστηµονικής φαντασίας.
Θα είστε υποψήφιος; Σε ποια εκλογική περιφέρεια; Ή στο Ευρωκοινοβούλιο;
Θα είµαι υποψήφιος στην πρώην Β’ Αθηνών και ο τοµέας θα ανακοινωθεί από τη Ν∆.
Πιστεύετε ότι η σηµερινή εικόνα της οικονοµίας επιτρέπει τη γρήγορη και οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση;
Η «συνταγή» σε τίτλους; Μια γρήγορη αναστροφή είναι πράγµατι εφικτή. Πρώτον, µε την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας. ∆εύτερον, µε τη λύση του προβλήµατος των κόκκινων δανείων, ώστε οι τράπεζες να µπορέσουν να τροφοδοτήσουν την πραγµατική οικονοµία, και, τέλος, µε τις µεγάλες µεταρρυθµιστικές αλλαγές: σταθεροποίηση του φορολογικού συστήµατος σε χαµηλότερους συντελεστές και χρήση της τεχνολογίας για τη µείωση της γραφειοκρατίας.
Εκτιµάτε ότι η Ν∆ θα κερδίσει τις εκλογές; Και µε αυτοδυναµία;
Η Ν∆ έχει ένα προβάδισµα, το οποίο είναι µη αναστρέψιµο και συνεπώς το ζήτηµα δεν είναι αν θα κερδίσει ή όχι, αλλά πόσο µεγάλη θα είναι η διαφορά και αν θα καταφέρει να έχει µια άνετη πλειοψηφία στην επόµενη Βουλή.
Θα προτείνατε πάραυτα στον κ. Μητσοτάκη συνεργασία µε άλλες δυνάµεις, όπως µε το Κίνηµα Αλλαγής και το Ποτάµι;
Σας είπα, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, προκειµένου να φύγουµε από τη διχαστική λογική, η οποία κυριαρχεί σήµερα. Υπό αυτή την έννοια πράγµατι θεωρώ ότι ο πρόεδρος της Ν∆ θα είναι ανοιχτός σε δυνάµεις µε τις οποίες υπάρχει µια πολιτική συναντίληψη.
Ανήκετε και εσείς σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο;
Πράγµατι το θεωρώ ως το πιο πιθανό ενδεχόµενο, αλλά ο πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το ζήτηµα.
Επί της ουσίας για το «Μακεδονικό»: για ποιον συγκεκριµένο λόγο θα το καταψηφίζατε;
Από την αρχή ήµουν ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις µου. Η ανάγκη εξεύρεσης µιας δίκαιης λύσης, ενός δίκαιου συµβιβασµού, είναι αδήριτη. Οµως υπάρχουν προϋποθέσεις. Οι δύο λαοί πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον και να ζήσουν αρµονικά και µετά τη συµφωνία. Όχι να οδηγηθούν σε µεγαλύτερο µίσος.
Αν συναντούσατε τον Αλέξη Τσίπρα, τι θα του συστήνατε;
Θα του συνιστούσα να συνεχίσει τη διαδικασία ωρίµανσης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συµβάλει στη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήµατος.
Και τι σας είπε ο κ. Μητσοτάκης στο ραντεβού σας;
Με τον κ. Μητσοτάκη είχαµε µια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις προοπτικές το επόµενο χρονικό διάστηµα και σχετικά µε τον τρόπο που µπορώ να συνδράµω ώστε η χώρα σύντοµα να γυρίσει πολιτική σελίδα
- Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
- Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
- Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή