Πολιτική|25.08.2020 16:56

Ανοιγμα σχολείων: Στη Βουλή η αντιπαράθεση για την ασφαλή έναρξη των μαθημάτων

Νικολίτσα Τρίγκα

Στη Βουλή μεταφέρθηκε την Τρίτη, 25 Δευτέρα, η αντιπαράθεση για το άνοιγμα των σχολείων, όπου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ζήτησε απ΄ όλα τα κόμματα να λάβουν υπεύθυνα θέση, ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. ξεκαθάρισε ότι όποιος δεν φορά μάσκα στο σχολείο, εκπαιδευτικός ή μαθητής θα υποστεί κυρώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πέτσας, «δεν πρέπει να τιμωρείται ένα παιδί για την ανευθυνότητα του γονέα του. Το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές ότι είναι για την υγεία τους η χρήση μάσκας», ενώ στο ερώτημα αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα στην τάξη ο κ. Πέτσας είπε ότι "θα υπάρχει πλέγμα κυρώσεων. Δεν μπορεί κάποιος να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους . Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε.

Τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενημέρωσαν σήμερα από κοινού, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Υγείας,Βασίλης Κικίλιας.

Η κυρία Κεραμέως αφού ευχαρίστησε τα μέλη των Επιτροπών για την παρουσία τους, τόνισε τη σημασία που αποδίδει στην ανταλλαγή προτάσεων και σκέψεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. «Η γόνιμη αντιπολίτευση με προτάσεις μας βελτιώνει, και είμαστε εδώ για να ακούσουμε κάθε εμπεριστατωμένη γνώμη, κάθε ρεαλιστική πρόταση και κάθε τεκμηριωμένη κριτική» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός. Απευθυνόμενη προς τους Βουλευτές, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη υπεύθυνης στάσης έναντι της υγειονομικής κρίσης, θέτοντας ερωτήματα προς την αντιπολίτευση, όπως :Συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων; Συμφωνούν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως ασπίδα προστασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μας;

Σήμερα πάντως η υπουργός επανέλαβε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν τέλος του μήνα απο τις διακοπές τους, τονίζοντας ότι η διασπορά του ιού εντείνεται κατά την επιστροφή ασυμπτωματικών φορέων στα αστικά κέντρα, επομένως κρίνεται αναγκαίο να περιοριστούν οι μετακινήσεις σε ένα εύλογο διάστημα πριν το άνοιγμα των σχολείων. Η υπουργός είπε ότι ο προγραμματισμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει για τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η απόφαση θα επανεκτιμηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων. Εξηγώντας τις λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα είναι η συγκρότηση μικρών, σταθερών ομάδων και επαφών μεταξύ των μαθητών. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε τμήμα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν ενδείκνυται όταν οι μαθητές αθλούνται ομαδικά. Η μάσκα, προσέθεσε θα είναι υποχρεωτική για όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμα και τους διαδρόμους όπου συχνά παρατηρείται συνωστισμός.

Δείτε και το ρεπορτάζ του Open tv

Στέλιος Πέτσαςσχολεία