Μιχάλης Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν
NewsroomΣτα τηλεφωνήματα που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του Open TV, Μιχάλης Ιγνατίου.
Όπως τόνισε «οι λόγοι που έγιναν αυτά τα τηλεφωνήματα είναι πολλοί. Είμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά δυσάρεστης και επικίνδυνης κατάστασης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δύο χωρών - συμμάχων της ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται στο χείλος του πολέμου. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό που έχουμε το τελευταίο 48ωρο. Δυνάμεις χωρών της περιοχής πραγματοποιούν ασκήσεις στη Μεσόγειο και ξαφνικά σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιτουρκικό μέτωπο. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε από τους συμμάχους είναι εάν οι ΗΠΑ με αυτόν τον πρόεδρο προτιμούν έναν πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας μέσα σε προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για συνταγή εκλογικής καταστροφής για τον κ. Τραμπ. Αυτό που τονίστηκε ήταν ότι θα "σκάσει" στα χέρια του δύο μήνες πριν τις εκλογές ένα "θερμό επεισόδιο" ή ένας πόλεμος».
«Τα παραπάνω, λοιπόν, μαζί με την ισχυρή παρέμβαση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τηλεφωνήσει πρώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος των Αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, αλλά και ο ρόλος της ομογένειας. Παράλληλα ο Τραμπ απογοήτευσε και όλους τους Ελληνοαμερικανούς οπαδούς του. Η επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιγράφεται ως "ομαλή". Έγινε σε φιλικό κλίμα χωρίς εκπλήξεις, διότι Τραμπ είναι αυτός και λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω για να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Όμως, ο Τραμπ δεν έχει ιστορικές γνώσεις και πολλές φορές παρεξηγείται. Επίσης, λέει και "εξυπνάδες". Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε να ακούσει μία μεγάλη ιστορική αλήθεια από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και τον διόρθωσε. Μάλιστα φέρεται να ρώτησε ευθέως τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι μπορεί να πράξει από την πλευρά του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε και μάλιστα του θύμισε ότι προσπάθησε δύο φορές να συναντηθεί με τον Ερντογάν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο» πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
«Αναφορικά με την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν ο Τραμπ, οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι δεν ήταν καλή. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Ο Τραμπ ζήτησε από Ερντογάν και Μητσοτάκη αποκλιμάκωση και διάλογο. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και σήμερα η Αθήνα προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με την Άγκυρα. Αντί όμως απάντησης άκουσε την έκδοση NAVTEX» επεσήμανε ακόμη ο ανταποκριτής του OPEN TV.
«Παράλληλα η απάντηση Μητσοτάκη στον Τραμπ ήταν θετική, υπό τον όρο ότι θα απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις από την περιοχή και θα τερματιστούν όλες οι προκλήσεις. Η απάντηση, όμως, που έδωσε ο Ερντογάν στον Τραμπ ήταν ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του. Αυτά μέχρι στιγμής, καθώς δεν αποκλείεται μέχρι αύριο ο Ερντογάν να αλλάξει γνώμη, όπως έκανε και τον προηγούμενο μήνα, όταν και του τηλεφώνησε η Άνγκελα Μέρκελ. Πρέπει να τονιστεί ότι οι Αμερικανοί πίστευαν πως η προσπάθεια του Βερολίνου θα έφερνε αποτέλεσμα. Γι' αυτό και είχαν προσφέρει τη βοήθειά τους. Όμως απογοητεύθηκαν γιατί δεν περίμεναν την αποτυχία της αποστολής του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ενώ νόμιζαν ότι τα πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο θα ήταν πιο εύκολα. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι. Πλέον περιμένουμε να δούμε τις επιλογές που έχει ο Τραμπ για να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν. Η πιο εύκολη επιλογή απ' ότι μου λένε από τη Γερουσία είναι οι κυρώσεις για τους S-400», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή