Γενί Σαφάκ: «Δικαίωμα επέμβασης στα νησιά έχει η Τουρκία»
NewsroomΜε τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών στα νησιά η Τουρκία αποκτά… δικαίωμα επέμβασης, ισχυρίζεται η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ειδικών, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Τούρκους αναλυτές, που επικαλείται η εφημερίδα, η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης.
Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, υποστηρίζει μάλιστα ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες και στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, «αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ της Δευτέρας και η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX.
Η απάντηση της Αθήνας στην Αγκυρας για το Καστελόριζο
Την ώρα που η Αγκυρα ψάχνει συνεχώς τρόπους να δυναμιτίσει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου έδωσαν την αφορμή για νέα επίθεση και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Στις φωτογραφίες φαίνονται οι Ελληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο και η Τουρκία βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.
Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει πως πρόκειται απλώς για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει (κατά το παρελθόν) πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τα επεκτατικά της σχέδια.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ
Παίρνοντας αφορμή από τις φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχίζει τις προκλήσεις, δηλώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;