Πολιτική|02.09.2020 20:36

Oruc Reis: Σε Ρόδο και Καστελόριζο κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο

Newsroom

Συνεχίζει την προκλητική της γραμμή η Τουρκία μία μέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Die Welt που θέλει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει την εντολή στους στρατηγούς του είτε να ρίξουν κάποιο μαχητικό είτε να βυθίσουν κάποιο πλοίο, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Ευρώπης στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα εμμένει στις προκλήσεις, αδιαφορώντας για το «κύμα» αντιδράσεων. 

Γι' αυτό και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, τα ελληνικά νησιά Ρόδο και Καστελόριζο θα προσεγγίσει το τουρκικό πλοίο Oruc Reis για να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, το Oruc Reis στη δεύτερη και την τρίτη φάση της αποστολής του θα διεξάγει έρευνες μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει επιχειρήσει σε μία έκταση πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ, ενώ συνολικά αναμένεται να επιχειρήσει σε μία θαλάσσια έκταση άνω των 15.000 χιλιομέτρων.

Ετοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση η ελληνική πλευρά

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει το ελληνικό Επιτελείο καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει ότι οι προκλήσεις και η προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, με τις τρεις παράνομες Νavtex οι οποίες καλύπτουν η μια την άλλη, όλο και πιο βόρεια, γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού και στρατιωτικού Επιτελείου, προσεγγίζοντας όσο το δυνατό περισσότερο μπορεί το νοτιοανατολικότερο νησί της ΕΕ και της Ελλάδας, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στοχοποίησε τις τελευταίες ημέρες τη Μεγίστη για τις εικόνες του τμήματος Εθνοφρουράς που αποβιβάστηκε στο ακριτικό νησί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Τρίτη ότι «αν η στρατιωτική επάνδρωση του Καστελόριζου υπερβαίνει τις συμφωνίες, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει». Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως βέβαιο είναι ότι εφόσον η Τουρκία πάρει την απόφαση για ένα βήμα κλιμάκωσης, η απάντηση που θα λάβει θα είναι συντριπτική για εκείνη.

Οι κινήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Την ώρα που καταρρέει η τουρκική οικονομία, η Τουρκία διατηρεί κυρίως φρεγάτες, κορβέτες και μικρό αριθμό υποβρυχίων -τη στιγμή που όλα τα ελληνικά βρίσκονται σχεδόν πάντοτε εν καταδύσει στο Αρχιπέλαγος- στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τα πιο ευέλικτα πλοία της Τουρκίας, κυρίως οι πυραυλακάτοι είναι αγκυροβολημένες κοντά στα παράλια, άρα είναι και πάντοτε έτοιμες να λάβουν διαταγές και να βρεθούν όπου τους πει το τουρκικό Επιτελείο.Παράλληλα, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, κυρίως οι ελληνικές φρεγάτες έχουν γράψει στο ημερολόγιο τους τόσα ναυτικά μίλια, όσα θα έκαναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες σε περίπου δυο χρόνια. Όπως μεταδίδει το hellasjournal, oι επιτελείς ξέρουν πολύ καλά πως όποιος στο στρατηγικό πεδίο χάνει πρώτος την ψυχραιμία του οδηγείται σε μια σειρά λαθών τα οποία στη συνέχεια του στοιχίζουν πολύ ακριβά και αυτό ακριβώς περιμένουν με μνημειώδη ψυχραιμία και αποφασιστικό πνεύμα.

Η άρνηση του τουρκικού Επιτελείου να εκτελέσει τη διαταγή Ερντογάν

Πάντως μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt,που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό  επεισόδιοβυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν θύματα, στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι εφικτό. Αν χτυπηθεί ένα πλοίο, όχι σαν την επακούμβηση του ΛΗΜΝΟΣ στην KEMAL REIS, αλλά με όπλα σαφώς και θα υπάρξουν από τραυματίες μέχρι και νεκρούς, ειδικά αν αυτό βυθιστεί.

Σ’ ότι αφορά το μαχητικό αεροσκάφος και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα προλάβει ο πιλότος να εγκαταλείψει με επιτυχία το μαχητικό. Το ενδιαφέρον ωστόσο, εφόσον αυτές οι πληροφορίες όλες ευσταθούν εστιάζεται στο γεγονός της άρνησης του τουρκικού Επιτελείου να εκτελέσει αυτή τη διαταγή. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι ο φορέας εφαρμογής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι ο ρυθμιστής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Άρα οι Τούρκοι Επιτελείς, εφόσον οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, πιθανό να έχουν εξηγήσει προς την πολιτική ηγεσία του τόπου τους, ότι μετά από κάτι τέτοιο, δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση για τη συνέχεια και τη μορφή που θα λάβει ένα τέτοιο επεισόδιο.

ΡόδοςΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΚαστελόριζοOruc Reis