Πολιτική|03.09.2020 22:02

ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο - Διαψεύδει η Αθήνα

Newsroom

Την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαψεύδουν οι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN TV και της Αλεξίας Τασούλη, την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε συνομιλία και με τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή) και τους έδωσε ένα έγγραφο με όλες τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσει για τη θέση της χώρας μας. 

Η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε μέσω Twitter ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με ανάρτηση του Νορβηγού αξιωματούχου στο Twitter αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχα με Ελληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ. Να εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο των επεισοδίων και των ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του ο Νορβηγός αξιωματούχος συμπληρώνει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Παραμένω κοντά και με όλους τους συμμάχους για να βρούμε μία λύση και για να μην υπάρχει καμία ένταση στο πνεύμα της αλληλεγγύης που υπάρχει μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ». 

ΤουρκίαΓενς Στόλτενμπεργκκρίση στη Μεσόγειο