Πολιτική|03.09.2020 20:41

Μόσχα: Προπαγάνδα η δήθεν συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας

Newsroom

Κατηγορηματικά διέψευσαν έγκυρες ρωσικές διπλωματικές πηγές όλα τα ανυπόστατα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σε τουρκικά και ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για κάποια δήθεν συνεννόηση Ρωσίας και Τουρκίας για την έκδοση των τουρκικών NAVTEX, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV ο ανταποκριτής του OPEN και του ethnos.gr, Θανάσης Αυγερινός.

Οι ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα «τώρα, όπως και πάντα, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, ενημέρωσε τον συντονιστή των NAVTEX στη Μεσόγειο που είναι το ειδικό γραφείο του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας, το οποίο ενημέρωσε με τη σειρά του τις υπόλοιπες χώρες». Γεγονός που επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Οι Τούρκοι απλά είδαν την ειδοποίηση για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα διεξαχθεί η διακλαδική ναυτική άσκηση «Ωκεάνια Ασπίδα 2020» και άρπαξαν την ευκαιρία για να κάνουν την προπαγάνδα τους, όπως τονίζουν οι ίδιες ρωσικές πηγές και όπως μεταδόθηκε από το Open. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στόλος θα είναι απλωμένος κατά το διάστημα 8 έως 22 και 17 έως 25 Σεπτεμβρίου δυτικά και ανατολικά της Κύπρου, όπως έχει ξανασυμβεί.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open το βράδυ της Πέμπτης  

Απάντηση ρωσικού ΥΠΕΞ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια   

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ερώτηση του Θανάση Αυγερινού για την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Η Ρωσία υπέγραψε τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η θέσεις μας βασίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που υπάρχουν σε αυτό το κείμενο. Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ορίζει το μήκος  των χωρικών του υδάτων εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων και αναλόγως των γεωγραφικών συνθηκών να λάβει υπόψη του ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με τους γείτονες. Η Ρωσία θεωρεί ότι δεν θίγονται τα συμφέροντά της από αυτή την επεκταση μέχρι στιγμής. Εάν υπάρξει αυτό τότε θα τοποθετηθούμε εκ νέου», υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο

Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη (08/09) επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του Λαβρόφ στην Κύπρο έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας. Σε αυτές, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τουρκία12 ναυτικά μίλιακρίση στη ΜεσόγειοNAVTEXΡωσία