Πολιτική|04.09.2020 20:19

Φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και προσφυγικό η Ανγκελα Μέρκελ

Newsroom

Πρόδηλη είναι η ανησυχία της Γερμανίας για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που υπογραμμίζεται και από τη νέα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, Παντελή Βαλασόπουλο, η Γερμανία ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης αλλά και για το προσφυγικό. Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, που όμως ήταν περιστοιχισμένος από ένα ολόκληρο επιτελείο - από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Όπως είπε όπως ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε μόνο με τον Ερντογάν, η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων εκτός από τα ελληνοτουρκικά, όπως το θέμα της Λιβύης και το κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκινήσει δυναμικά την διαμεσολάβησή της, έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της και προγραμματίζει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, για αυτό και είναι φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις της. Αυτή τη στιγμή η καγκελάριος προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, γιατί δεν μπορεί να είναι διαμεσολαβητής και ταυτόχρονα να κάνει επίθεση στη μια ή την άλλη μεριά. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Βερολίνο φοβούνται μια σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για την Ευρώπη, αλλά φόβος υπάρχει και για το προσφυγικό. Μαζί με τη Γερμανία και άλλες χώρες πιστεύουν ότι η Τουρκία θα «παίξει το χαρτί» του προσφυγικού. Ο κ. Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με το Spiegel, δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας: «Μην αφήσεις την Τουρκία να σε εκβιάσει με το προσφυγικό. Nα είσαι με το πλευρό της Ελλάδας».

«Βρισκόμαστε σε καυτή παρασκηνιακή φάση αυτής της διαμεσολάβησης και μαζί έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το μήνυμα είναι "μην φτάσουμε στις 24 Σεπτεμβρίου γιατί τότε κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις κυρώσεις"», τονίζει ο ανταποκριτής του Open. Σε ερώτηση του Open προς τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι είναι συχνές οι συνομιλίες της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αν υπάρξει κάτι νέο για μια τέτοια συνομιλία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Άνγκελα ΜέρκελΤουρκίαπροσφυγικόκρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσεις