Αυτό είναι το σχέδιο της Μέρκελ για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
NewsroomΤην ώρα που καθημερινά η Άγκυρα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί με τις συνεχείς προκλήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχέδιο που έχει η γερμανική κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο, η γερμανική πλευρά επιδιώκει το συντομότερο την αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα και αν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να συμβεί πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου (Σύνοδος Κορυφής που θα ασχοληθεί με τις τουρκικές κυρώσεις). Ο δεύτερος στόχος είναι να ξεκινήσει ο διάλογος με ορισμένο χρονικό πλαίσιο. Βέβαια η προοπτική της γερμανικής κυβέρνησης είναι η σύναψη συνυποσχετικού και ακολούθως οι διαφορές να επιλυθούν στο δικαστήριο της Χάγης.
Όμως, όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασσόπουλος, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το σχέδιο της Καγκελαρίας μάλλον δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 18 μέρες. Έτσι το καλύτερο σενάριο που βλέπουν στη Γερμανία είναι η αποκλιμάκωση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να μην αναγκαστούν οι χώρες της Ε.Ε. να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Μάλιστα, οι κυρώσεις για πολλούς θα σημαίνουν «ρήξη με την Άγκυρα». Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι «σκληροί» ηγέτες όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος μιλώντας στη Handelsblatt επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Άγκυρας. Μάλιστα ο Κουρτς προσθέτει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο τους πρόσφυγες για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις δηλώσεις Κουρτς απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Κουρτς είναι «ισλαμοφοβικός και ρατσιστής». Παράλληλα, μία από τις χώρες που έχει αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία είναι η Μάλτα η οποία φοβάται το Προσφυγικό.
Τηλεφώνημα Μέρκελ-Ερντογάν: Ο Ερντογάν ζήτησε το λόγο για το γαλλικό αεροπλανοφόρο
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Μέρκελ και του Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, συζητήθηκε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μεγάλα παράπονα για τη Γαλλία λέγοντας στη Μέρκελ ότι πρέπει η ίδια να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στην ανατολική Μεσόγειο.
Eπίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, λίγο πριν από μια συνάντηση στο Μαρόκο ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αντίπαλων αρχών στη Λιβύη. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Φωτογραφία της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας και δείχνει τον Ερντογάν και τον Σάρατζ να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπο. Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.
Από την άλλη πλευρά, με ένα μπαράζ προπαγάνδας η Τουρκία επιχειρεί να εκφοβίσει πότε την Αθήνα πότε μεταδίδοντας την πληροφορία ότι τεθωρακισμένα μεταφέρονται από τη Συρία στην Αδριανούπολη και πότε δείχνοντας βίντεο με το Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Το εν λόγω βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, αντέδρασε με ψυχραιμία στις νέες απειλές πολέμου που εκτόξευσε ο Ερντογάν χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια εγκαινίων νοσοκομείου. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open TV είπε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στο μεταξύ, ελληνικές στρατιωτικές πηγές εκτιμούσαν ότι τα χθεσινά ρεπορτάζ στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα με τα κομβόι φορτηγών ήταν επικοινωνιακό σενάριο για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η σχετική είδηση προβαλλόταν για περίπου δύο ώρες στα τουρκικά κανάλια λίγο προτού διαψευστεί από το πρακτορείο Anadolu. Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει στα όρια της NAVTEX, με την ελικοειδή κίνηση να συγκλίνει όλο και βορειότερα δείχνοντας ότι πλησιάζει στο Καστελόριζο. Μάλιστα, σε κάποια σημεία της πλεύσης του φτάνει στα όρια του 28ου μεσημβρινού, που είναι τα όρια της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Κυριακής μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει ξεπεράσει τον 28ο μεσημβρινό παραβιάζοντας την «κόκκινη» γραμμή που έχει βάλει η κυβέρνηση.
Ωστόσο πηγές του υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρινίζουν ότι το Oruc Reis παραμένει εντός της περιοχής της παράνομης θαλάσσιας NAVTEX. Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα μαζί με τις δυνάμεις του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας η άσκηση με ονομασία «Καταιγίδα της Μεσογείου 2020», θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται
- Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
- Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
- Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο