Μητσοτάκης για κορονοϊό: H κανονική ζωή δεν θα επανέλθει γρήγορα όπως τη θυμόμαστε
Σοφία ΣπίγγουΜε την παράκληση να μη μετατραπεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε άγονη κομματική διαμάχη, αναφερόμενος σε ύφεση μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του '30 και απαντώντας σε δέκα βασικά ερωτήματα για τον κορονοϊό, τοποθετήθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας και συμπλήρωσε: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας». Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε δέκα βασικά ερωτήματα ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».
«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «είναι λάθος να ακούγονται απόψεις ότι τα πήγαμε καλά στο πρώτο μέρος της πανδημίας και στην συνέχεια δεν ήμασταν έτοιμοι. Έγιναν παρεμβάσεις όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται. Όπου έγιναν παρεμβάσεις είδαμε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν πολύ σημαντικά.
Σχετικά με το πού θα οδηγούσε ένα διαρκές lock down ή η ανοσία της αγέλης, ο πρωθυπουργός έφερε τα παραδείγματα της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας που ήταν χώρες που ακολούθησαν τους δυο τρόπους αντιμετώπισης χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε οικονομική ύφεση.
Η επιστροφή σε δραστηριότητες δεν σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού «η κανονική ζωή όπως την θυμόμαστε δεν επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα, όλοι πρέπει να προσέχουμε. Δεν είναι ευχάριστο. Ένα νέο παιδί μπορεί να δουλεύει σε ένα εστιατόριο 8 ώρες. Δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι απαραίτητο».
Μάλιστα, σχετικά με την αρχική οδηγία που ήθελε την χρήση μάσκας όχι απαιτητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα έμαθε περισσότερα» και πλέον θεωρείται απαραίτητη η χρήση της.
Στο ερώτημα σχετικά με το εάν το άνοιγμα των συνόρων ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με μελέτη». Κατά τον κ. Μητσοτακη η χώρα ήταν έτοιμη όταν υποδέχθηκε τους πρώτους τουρίστες καθώς υπήρχε σύστημα.
«Έχουμε εξάγει τεχνογνωσία»
Το άνοιγμα των συνόρων «έγινε μελετημένα και με σύστημα που πολλές χώρες μας ζήτησαν να το αντιγράψουν. Έχουμε μέθοδο που την έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες ως τεχνογνωσία. Αυτό δεν είναι κυρία Γεννηματά πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». Ο τουρισμός κατανάλωσε το μεγαλύτερο αριθμό των 14.000 τεστ που γίνονταν καθημερινά στη χώρα».
Αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, είπε: «Ο κρατικός μηχανισμός δεν χρειάζεται να ογκώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε υψηλότερα. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία αντιδραστηρίων. Δεν είμαστε εξαρτημένοι ανά πάσα στιγμή από το εξωτερικό. (...)Όσα δεν έγιναν από όλους σε δεκαετίες έγιναν από εμάς σε μήνες».
«Μεγαλύτερη η ύφεση από το 1930»
«Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι η μεγαλύτερη από την δεκαετία του '30. Είναι νωρίς να αποτιμηθεί η έκταση της ζημιάς και η αποκατάστασή της. Στόχος μας είναι οι μικρότερες απώλειες. Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε πρωτοφανή ύφεση. Είχαμε μείωση ΑΕΠ 15,2% όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. Ο κ. Τσίπρας στις πρώτες συζητήσεις που κάναμε θεωρούσε μέσο σύγκρισης την Ευρώπη. Στην αρχή της κρίσης οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η Ελλάδα επειδή είναι εξαρτημένη από τουρισμό θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση εξαμήνου είναι 7,9% ενώ της Ευρωζώνης 9,3%. Είχαν αποφασίσει να δώσουν όνομα στη ύφεση αυτή, λέγοντας την «ύφεση Μητσοτάκη» λες και δεν είναι παγκόσμια η ύφεση».
Για το άνοιγμα των σχολείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ενώ σχολίασε: «Θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα. Αλλά δεν είναι εφικτά. Δεν υπάρχουν αίθουσες. Ακόμα και η λύση της διπλής βάρδιας δεν είναι αποτελεσματική. Το ζήτημα το σχολείο έχει μια έντονα ταξική διάσταση. Τα πιο αδύναμα νοικοκυριά δεν μπορούν να αναθέσουν άλλου την εκπαίδευση των παιδιών».
Ωστόσο, στο ερώτημα για το αν υπάρχει εικόνα του πότε θα βγει η χώρα από την κρίση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει απάντηση. Όταν βρεθεί εμβόλιο ή εμβόλια θα είναι η αρχή της εξόδου».
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού