Πολιτική|08.09.2020 19:20

Στο ΝΑΤΟ θέτει και επίσημα η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

Newsroom

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο, Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο.

Επίσης, αναφέρουν ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ, συνεχίζουν τις πιέσεις για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όρους, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν την αναβολή «συνάντησης» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η «συνάντηση» αναβλήθηκε για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη αυτής της συνάντησης.

ΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειοςκρίση στη Μεσόγειοελληνοτουρκικές σχέσειςΝΑΤΟ