Βαρβιτσιώτης: «Μονομερείς, παράνομες και προκλητικές» οι τουρκικές ενέργειες
Μαρία ΨαράΓια τις θέσεις της Ελλάδας ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι «μονομερείς, παράνομες και προκλητικές». Καλωσορίζοντάς τον, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ είπε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ε.Ε πρέπει να είναι ενωμένη, υποστηρίζουμε το διάλογο». Στη συζήτηση, το πνεύμα ήταν πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, αναγνωρίζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας.
Απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής. Σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συνυπέγραψε ένα ανυπόστατο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιστατικά με την προώθηση μεταναστών στον Έβρο (τον περασμένο Μάρτιο), τις NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, τόνισε ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.
Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την «εχθρική και επιθετική» ρητορική της Τουρκίας, περί «τάχα μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας», δείχνοντας μάλιστα τον χάρτη των τουρκικών μαξιμαλιστικών επιδιώξεων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική δύναμη και επέδειξε χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει τμήματα του Αιγαίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και αν αυτός αποτύχει με κοινή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς απειλών.
Αναλυτικά μάλιστα περιέγραψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την πολλαπλή εμπλοκή της σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και άλλα.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε την Ε.Ε να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση το ρόλο της στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα μέσω έξυπνων κυρώσεων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων και για λόγους αξιοπιστίας, καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες αναμένουν να ζυγίσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση.
Σχετικά με τα γεγονότα στον καταυλισμό στη Μόρια, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους μετανάστες, να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσει τις επιπλοκές από την πιθανή μετάδοση COVID-19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα η ίδια επιτροπή θα πραγματοποιήσει συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει σχετική με την Τουρκία συζήτηση στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε στους ευρωβουλευτές κείμενο με το χρονικό των απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βάση αποσπάσματα ομιλιών του και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που υποθάλπτουν τι μίσος και τη χρήση της ιστορία για δημιουργία εχθρών. Μοίρασε μάλιστα και ένα κατάλογο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι διάλογος επ’ απειλή πολέμου δεν μπορεί να επιτύχει. «Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός», εξήγησε και σημείωσε ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με το μεταναστευτικό, όπου ο Ερντογάν εκβίασε την Ε.Ε ζητώντας «χώρο» για τις δικές του πολιτικές με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό.
Αναφερόμενος στον διάλογο για το Κυπριακό τέλος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορείς να έχεις μια ενοποιημένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ε.Ε με την παρουσία 30.000 Τούρκων στρατιωτών επί του εδάφους και σημείωσε ότι «κανείς από εσάς δε θα το δεχόταν για τη χώρα του». Τόνισε δε ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι η αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τη γερμανική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι «ζητούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμα και μόνοι μας».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το Καστελόριζο και τους πολίτες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει στρατιωτικό περιστατικό. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις κρατάνε για καιρό» και «αυτός που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στερείται τα δικαιώματά του, ενώ αυτός που ασκεί βία, αλλάζει το status quo», τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει και στη ευρωπαϊκή ήπειρο, εξηγώντας πως για αυτό το λόγο η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της αυτοσυγκράτηση.
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram